Hoe neem je afscheid van je baby's fopspeen?

06.02.2023

Met een baby in huis is een fopspeen vaak een lifesaver voor zowel kleintjes als ouders. In het prille begin brengt een fopspeen de ultieme troost. Een tutje komt tegemoet aan de natuurlijke zuigbehoefte van je kleintje, biedt troost en maakt vaak deel uit van het slaapritueel.

Vroeg of laat komt er echter een moment dat je het gebruik van het tutje gaat inperken en er uiteindelijk afscheid van zal nemen. Hoe begin je hieraan? Wij hebben tips voor een vlot afscheid van die oh zo dierbare tut.



stoppen met tutteren fopspeentje



Waarom moet je stoppen met een tut?



Een baby heeft een natuurlijke zuigbehoefte waardoor een fopspeen - zoals het woord het zegt - je kindje kan foppen en helpen deze behoefte in te willigen als de mama borst niet in de buurt is of het geen etenstijd is. Deze behoefte vermindert rond de leeftijd van  6 maanden en is vaak helemaal weg rond de eerste verjaardag.

Daarnaast biedt een tut ook troost. Een fopspeen is dus handig tijdens de eerste maanden maar het is ook belangrijk het tutteren af te leren op een bepaalde leeftijd omdat het dan meer slecht dan goed zal doen.



stoppen met tutteren fopspeentje



Wanneer moet je kindjes stoppen met tutteren?


Het tutteren brengt vaak rust voor baby's en ouders. Maar wanneer stop je er beter mee? Dit hangt af van kind tot kind. De fopspeen heeft je als ouder vaak gered, het is dus niet eerlijk dit van de ene op de andere dag weg te halen zonder voorbereiding. Het moment van afscheid bepaal je zelf, al is voor 12 maanden of na 2 jaar een goede leeftijd om te stoppen met het speentje.



stoppen met tutteren fopspeentje



Voor 12 maanden is een goed moment omdat - zoals hierboven reeds vermeld - de zuigbehoefte praktisch wegvalt en je kleintje mee begint te eten dus het tutteren kan afleren terwijl het ook nieuwe dingen leert 'proeven'. Wacht je toch liever langer, dan is het beter om te wachten tot na de tweede verjaardag omdat je dan beter kan communiceren met je kind en je kleuter ook echt zal snappen wat er gaande is.

Tandartsen adviseren om het gebruik van fopspenen te beperken wanneer kinderen 2 jaar oud worden en de fopspeengewoonte ten laatste te beëindigen op 4-jarige leeftijd om gebitsproblemen te voorkomen. Boven de 4 jaar is de kans groter op een overbeet, open beet die zich niet herstelt of kruisbeet - problemen die van invloed zijn op het kauwen, de spraak en de vorming van het gebit.

De meeste kinderen zijn er emotioneel klaar voor om de fopspeen af te bouwen rond de leeftijd van 2 tot 4 jaar, en het is een goed idee om je kind voor te bereiden op het komende afscheid van die vaak-zo-geliefde fopspeen. Er zijn geen strikte regels over wanneer en hoe je fopspenen moet loslaten, dus het is een kwestie van gevoel om de fopspeengewoonte van je kind gemakkelijk te beëindigen, we weten allemaal dat iets aanleren veel makkelijk is dan iets afleren dus neem je tijd en misschien lukt het wel beter met onze 5 tips!



stoppen met tutteren fopspeentje



Een goede voorbereiding is key: 5 tips om te stoppen met tutteren



Tip 1: Vertel en maak duidelijk



Hoe bereid je je voor op het bitterzoete afscheid? Afscheid nemen van die vertrouwde fopspeen is niet gemakkelijk en de scheiding kan pijnlijk zijn. Kies allereerst het juiste moment: een verhuis, eerste keer naar school of de komst van een kleine zus/broer is al ingrijpend genoeg en is niet het beste moment. Kies liever een rustig moment en besef dat het niet op 1 dag hoeft te lukken. We raden aan je kind langzaam voor te bereiden op deze scheiding, wat op verschillende manieren kan - ook hier is het een kwestie van aanvoelen, zodat je erachter kunt komen wat voor jou en je kind het beste werkt.

Vertel bijvoorbeeld dat dit tutje het laatste is, kies samen een moment om afscheid te nemen in de toekomst of lees erover met een leuk kinderboekje zodat je kind al  vertrouwd geraakt met het thema.



stoppen met tutteren fopspeentje



Tip 2: Bouw samen af

De eerste stap om tutteren af te bouwen is het gebruik van het tutje te beperken tot het slapengaan, enkel op momentje van verdriet of tijdens rustmomentjes. Beperken tot bepaalde plekken en momenten scheppen duidelijkheid.

Vervolgens kan je proberen het gebruik van de fopspeen te beperken in stressvolle situaties. Laat het in het bedje als je kindje wakker wordt, neem het tutje weg eens je kindje in slaap is gevallen of leg het overdag op een vaste plek. In plaats van meteen de fopspeen boven te halen wanneer je kind troost nodig heeft, kan je proberen je kind aan te moedigen zijn knuffeldoekjes/dekens en slaapknuffels te gebruiken.

Probeer je kindje af te leiden als het om een tutje vraagt. Door altijd langer uitstel te geven zal het ritueel stilletjes aan veranderen en wordt je kind minder afhankelijk van de fopspeen.



stoppen met tutteren fopspeentje



Tip 3: Geef tijd en heb vertrouwen

Vergeet niet dat afscheid nemen van je geliefde kalmerende fopspeen een verdrietige situatie is voor je kind. Daarom moet je eerste een paar echt slechte nachten doorstaan om voorgoed een einde te maken aan de fopspeengewoonte van je kind. Probeer consequent te zijn eens je begonnen bent, het speentje terug geven is geen goed idee en maakt het afscheid enkel langer. Misschien is het moment niet het juiste maar eens je begonnen bent kan je beter doorzetten.

Zodra de dag van het afscheid voorbij is, zal je kind snel andere bronnen van troost vinden. Een zestienjarige met een tut is gelukkig heel zeldzaam :-)



stoppen met tutteren fopspeentje



Tip 4: Maak er een momentje van



Afscheid nemen van het tutje is een mijlpaal en een dappere klus waar enkel 'grote' kindjes in slagen. Maak er dus een momentje van. Misschien heb je wel een tutterboom in je buurt waar ontelbaar veel fopspenen hangen van kindjes die ook afscheid nemen. Of maak een kalender waar je kindje kan aankruisen elke dag/nacht dat het gelukt is om zonder tutje te gaan slapen.

Je mag gerust trots zijn op je mini en zorgt er zo voor dat het afscheid duidelijker zichtbaar is.



stoppen met tutteren fopspeentje



Tip 5: Zorg voor een leuke beloning



Is het eindelijk gelukt dan mag je terecht trots zijn om je kleine kapoen en deze overwinning in de verf zetten als je dat wil. Je kindje voelt zich nu echt groot en daar hoort een gepaste beloning bij. Misschien verdienen ze wel een nieuwe knuffel als nieuw onderdeel van het slaapritueel? Is dit het perfect moment voor een groter bed? Of een toffe muursticker voor in de kinderkamer?



stoppen met tutteren fopspeentje



Veel succes en hou de moed erin. Het komt wanneer het komt en ook jouw kapoen zal afscheid kunnen nemen van het tutteren. Hopelijk heeft deze blog je op weg geholpen of zit de gouden tip ertussen...

Te ontdekken