illustrator Tom Schamp

Tom Schamp werd geboren in 1970 en volgde Toegepaste Grafiek aan het Sint-Lucas instituut in Brussel. Voor hem staat tekenen gelijk aan spelen. De laatste jaren legt Tom zich vooral toe op het illustrateren van prentenboeken voor kinderen, waarbij hij vaak zijn twee zonen inzet als jury voor eigen werk. Kinderen zijn direct en eerlijk, ze zijn geïnteresseerd of ze zijn het niet.

Tom houdt van illustraties die na herhaalde lezing nog verrassingen in petto hebben. Ook voor kleine kinderen mag een illustratie complex zijn, het prikkelt de belangstelling.

Tom werkt zowel voor Franse als Vlaamse uitgeverijen. In 2008 werd De 6de dag (De Eenhoorn) bekroond met een Boekenpauw, de Vlaamse prijs voor het mooist geïllustreerde kinderboek. In 2001 en 2007 werd Tom onderscheiden met een Boekenpluim, een eervolle vermelding voor Vlaamse illustratoren. De eerste Boekenpluim ontving hij voor zijn illustraties in Mijn zus draagt een heuvel op haar rug (Averbode), de tweede voor De buidelbaby (De Eenhoorn). In Frankrijk won Tom samen met Ghislaine Roman de ‘Prix des incorruptibles’ van de Franse kinderjury voor Le livre des peut-être (2005).

Taalkeuze