designer interview 101: Anne-Claire Petit

05.06.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Vandaag een openhartig gesprek met Anne-Claire Petit, bezielster en ontwerpster voor het gelijknamige merk dat wereldwijd bekend is om zijn kleurrijk handwerk. Naam: Anne-Claire PetitLeeftijd: 49 Kids: Twee zonen 12 en 14 jaar Woonplaats: Amsterdam Ontwerpt voor: anne-claire petit accessoiresTe koop bij de kleine zebra sinds: 2007   Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Van 1980 tot 1986 studeerde ik aan de Design Academy in Eindhoven en volgde er de richting dessinontwerpen.Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Van 1986 tot 1990 werkte ik bij Esprit Europa in Düsseldorf als accessoire-ontwerpster. Daarna ontwierp ik een eigen shawl-lijn en sinds 2000 ben ik gestart met een kinder- en interieurcollectie. Mijn stijl is helder en modern. Ik gebruik veel handwerktechnieken zoals haken, breien en borduren .Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Neen, eigenlijk niet.Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Mijn kinderen houden niet zo van knuffels dus de ontwerpen staan los van mijn eigen kids. M’n twee jongens zijn meer van sport en actie.Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? We ontwikkelen elk seizoen een nieuw deel van de collectie en dan passen we ook meteen het gamma aan. Ongeveer 30% van de items halen we dan uit het aanbod waardoor er voldoende ruimte is voor nieuwe ontwerpen.Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Nee, helaas niet. Maar de kinderen van vrienden testen onze spullen des te meer.Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Ik vind alle producten geweldig, maar de dieren zijn mijn favoriete artikelen. Dus kies ik er toch de bunny uit!Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Ik ben fan van Patricia Urquiola , Dries Van Noten en van Picasso!Met wie zou je graag samenwerken? Op dit moment werken we samen met verschillende musea en illustratoren zoals Sieb Posthuma en Marc Boutavant. Dat is heel leuk en inspirerend.Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Ja, ik probeer zo veel mogelijk aan het milieu te denken al is het nooit 100 % mogelijk om volledig milieuvriendelijk te werken. De knuffels zijn wel gehaakt met biologische katoen.Waar droom jij van? Ik ben heel tevreden met het leven en werk dat ik nu heb. Elke dag opnieuw geniet ik van mijn job en ben ik blij dat ik met zo veel leuke en inspirerende mensen kan en mag werken.