designer interview 101: Céline Basset-Biagi

24.05.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Vandaag trekt de kleine zebra zuidwaarts: naar het mooie Marseille, thuisstad van een bekende voetbalploeg, beroemd om haar zeep en bouillabaisse en sinds 5 jaar ook de nieuwe wieg van de fameuze 'Cartable', oftewel de ouderwetse boekentas in een modern jasje. Een openhartig gesprek met de (her)uitvinder van dit tijdloze mode-accessoire en oprichtster van Miniséri, Céline Basset-Biagi.Naam: Céline Basset-Biagi Leeftijd: 43 Kids: 2 meisjes, 14 en 11 jaar Woonplaats: Marseille Ontwerpt voor: Miniséri Te koop bij de kleine zebra sinds: december 2011Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Ik heb een commerciële opleiding gevolgd en dat heeft me wel goed geholpen bij bedrijfsbeheer en productmarketing. Maar de creativiteit voor wat textiel betreft en de passie voor oude voorwerpen kreeg ik mee van mijn moeder. Van mijn vader erfde ik zeker en vast z’n inventiviteit want in zijn tijd organiseerde hij evenementen.Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Ik startte het merk Miniséri in 2007 maar al sinds 2004 was ik volop bezig om objecten en accessoires van textiel te creëren. Ik zocht echt de juiste combinatie van digitaal printen en kwaliteit.Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Minisèri is onlosmakelijk verbonden met het feit dat ik mama ben. Mijn creaties zijn initieel geïnspireerd op de schoolomgeving. Op het moment dat de kinderen naar school gingen, heb ik dat universum echt helemaal opnieuw ontdekt. Weliswaar met de blik van een nostalgische volwassene…Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Haal je inspiratie uit je eigen kinderen? Absoluut! Ik heb nu een adolescent en een vroege tiener in huis met elk hun persoonlijke én erg uitgesproken smaak. Mijn ontwerpen zijn er meer en meer op gericht om die doelgroep én hun mama’s aan te spreken.Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? De ontwerpen van Miniséri zijn geïnspireerd op de modellen van retro handtassen. Dat neemt niet weg dat ze er hip moeten uitzien en dat vrouwen zin moeten hebben om ze te dragen. Uiteraard sluiten de creaties aan bij de kleuren en materialen van het moment.Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Als ik een model ontwerp, vraag ik aan mijn kinderen wat ze ervan denken. Ze zijn echte fans van het merk en dragen mijn ontwerpen met veel stijl.Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Zelf ben ik dol op mijn allereerste model, het kleine boekentasje ‘Mon Premier Cartable’. Persoonlijk vind ik le Sac Madame in kastanjebruin krokodillenleder geweldig. Die neem ik dan ook dagelijks mee. Mijn alternatief is het lederen model Petit Rétro.Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Ontwerpers als Avril Gau vind ik geweldig. Maar ik kan net zo goed andere relatief onbekende merken appreciëren die nog maar door een paar mensen ontdekt werden. Ik hou wel van iets bijzonders dat toch discreet is of van eigenaardige spullen die wel elegant zijn.Met wie zou je graag samenwerken? Miniséri heeft het geluk om sinds 2009 met Bonpoint samen te werken. Een samenwerking is vooral een kwestie van gevoel. Een jonge ontwerper of ontwerpster zou ik zeker eens de kans willen geven om samen met ons iets te ontwerpen. Of waarom niet met een mooi modemerk?Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Dat speelt zeker een rol in ons dagelijks leven maar het is moeilijk toe te passen op de realisatie van mijn creaties. Ik zoek wel steeds meer duurzame materialen en probeer zoveel mogelijk PVC te vermijden. Dat verklaart waarom de producten van Miniséri ietsje duurder uitvallen.Waar droom jij van? Ik droom ervan om Miniséri te zien groeien als kool… We hebben net onze eerste boetiek geopend in Marseille en we hopen dat er nog vele zullen volgen!