designer interview 101: Dauwke Van den Eynden

18.06.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Een tripje naar het groene Adegem voor een openhartig gesprek met Dauwke Van den Eynden, creatieve duizendpoot en bezieler van mundo melocotón. Over inspiratie, haar geboorteland Spanje, haar kids en 2012, een jaar waarin alles beweegt, een spannend jaar in volle groei.  Naam: Dauwke Van den EyndenLeeftijd: 30Kids: Otto (5 jaar) en Nino (3 jaar)Woonplaats: Adegem (Oost-Vlaanderen). Na jarenlang op Zurenborg in Antwerpen gewoond te hebben , verhuisden we naar het groene Adegem. In de gigantische tuin laten we in de zomer de helft van het gras groeien tot doolhofhoogte. De jongens kunnen er zich dan lekker in verstoppen! We hebben vier groentebedden om ons helemaal happy te maken en binnenkort voegen we daar een stel kippen aan toe…Ontwerpt voor: mundo melocotónTe koop bij de kleine zebra sinds: oktober 2009  1. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Verschillende uiteenlopende opleidingen doorliep ik: Scenografie, Keramiek, Meubelrestauratie en schrijnwerkerij, Patroontekenen en Naaicursussen, Dans en Theateropleiding. Da’s een mix van allerlei creatieve richtingen dus. Dat geeft me op vele vlakken inspiratie.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Ik ben altijd graag creatief bezig geweest. Als kind was ik gek op tekenen, lezen en ‘s morgens babbelen over m’n dromen. Als tiener kreeg ik de smaak van theater, dans en Spanje te pakken. Als twintiger ontwierp ik meubels, servies en decors en ontdekte ik m’n eerste leuke stofjes en bijhorende ideetjes. Iets creëren of omvormen kan ongelooflijk veel voldoening geven. Bij de geboorte van het kindje van m’n beste vriendin, wilde ik graag een persoonlijk cadeautje schenken. Dat inspireerde me, ik kreeg echt de smaak te pakken om allerlei spullen te ontwerpen. Dat groeide verder uit tot mijn bijberoep. Drie jaar geleden besloot ik er volledig voor te gaan en toen heb ik m’n eigen zaak opgestart. Met mijn man erbij zijn we nu een echt familiebedrijf.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Het inspireert je en zorgt ervoor dat je begrijpt wat belangrijk is. Als er iets in je ontwerp zit dat je kinderen of jezelf stoort dan ga je vanzelf op zoek naar een oplossing voor het probleem. Mijn (en vele andere) kinderen doen alles graag zelf. Als ze zich zelf willen aankleden, raken de kleintjes niet gefrustreerd want onze broekjes trekken ze makkelijk aan. Ze kunnen het gewoon lekker zelf. Ik hou ervan om mijn kindjes te omringen met zachte stofjes, frisse prints en warme kleuren.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Aangezien de jongens blijven groeien, zijn de kleren ook beginnen groeien. We startten bij maatjes 56 tem 86, zijn verder gegroeid naar 98 en zitten ondertussen al aan maatje 116. Otto is ondertussen bijna 6. Het is dus afwachten hoe alles evolueert en hoe groot de vraag blijkt voor die doelgroep. Ik denk dat elke ontwerper wel zou willen blijven meegroeien met z’n kinderen maar je moet uiteraard realistisch blijven. Er zijn zoveel sterke merken op de markt en het is belangrijk dat je voor ogen blijft houden waar je eigen merk voor staat. Toegegeven, mijn man, ikzelf en verschillende vrienden zouden ook graag een velours vestje dragen. Voor het beddengoed kregen we al regelmatig de vraag naar 1- en 2-persoons dekbedden. Je weet maar nooit, we zien wel hoe het groeit. Ik haal volop inspiratie uit mijn kinderen. Als het even kan, zou ik ook graag samen met hen iets ontwerpen. Hun tekeningen zijn echt super. Misschien wel een idee voor een leuke print?5. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? De meeste ontwerpen zijn aan mijn naaimachine ontstaan. Ik heb meestal in mijn hoofd wat ik wil. Daar komt weinig tekenen aan te pas. Soms krijg ik door iets bijzonders te zien plots een bepaald idee. Dat kan heel uiteenlopend zijn: een model dat zomaar ergens opduikt, een kopje uit een servies, een sterke affiche of kleurencombinatie... Ik werk zowel met de inspiratie van het moment als met iets wat ik al eerder bedacht. Tijdens de ontwerpfase krijg ik dus af en toe een plotse inval en soms leg ik iets een hele tijd opzij om ‘t op het juiste moment naar boven te halen. Sinds vorige winter (2011) hebben we voor het eerst met een seizoensgebonden collectie gewerkt. We hebben ook een vaste collectie en ik ben van mening dat een goed ontwerp niet uitgeput is na enkele maanden. Daarom bekijk ik graag telkens opnieuw of ontwerpen de volgende seizoenen kunnen terugkomen en of we ze in de vaste collectie kunnen opnemen.6. Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Zeker! Het doorpassen zijn ze af en toe wel beu… Maar als Otto eens over een nieuw ontwerpje zegt: “Ik wil dit niet uitdoen, het is té leuk”, dan ben ik content! “Mission completed.”7. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Dat is gevaarlijk… Nu heb ik net een nieuwe collectie ontworpen en daar ben ik weer heel tevreden over. Maar sowieso, de vestjes en broekjes blijven gewoon goed. Nino draagt ze echt dagelijks. En ons kleine luierzakje gebruikte ik bij onze jongens continu toen ze nog in de luiers zaten.8. Met wie zou je graag samenwerken? Ik zou een pak samenwerkingen willen starten. Als je door het internet “wandelt” kom je zoveel leuks tegen. Om er toch een naam op te plakken: de ontwerpen van Blanca Gomez vind ik super. Het zijn illustraties die passen in de kinderkamer maar die niet typisch “baby” zijn. Dat is ook onze troef . De eenvoud en kleuren van Scandinavische interieurs bevallen me enorm. Daar zou ik ook wel eens iets mee willen aanvangen.9. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Momenteel zijn we volop bezig met nieuwe prints voor het beddengoed. Zodra die productie helemaal rond is, zou ik graag een eco-lijn starten. Het is een beetje dubbel. Centra die tests uitvoeren, waarschuwen ons vaak dat er momenteel meer bio- en eco-labels op de markt komen dan dat er biologische bronnen zijn… Ik wil geen bio-katoen gaan mixen met niet bio of het laten verven met chemische producten. Als het dan bio wordt, moet het all-the-way kunnen. Zoniet, ruikt het naar slimme marketing… We vinden het wel belangrijk dat alles op een correcte manier verloopt. Als er een nieuwe leverancier op onze weg komt, verrichten we grondig onderzoek. Zo zijn we zeker dat het hele proces op een menselijke manier draait.10. Waar droom jij van? Oh, van zo veel! De collectie mag van mij sterk uitbreiden. Als ik mocht kiezen zou dat nog veel breder kunnen gaan. Het hoeft niet enkel bij kledij of beddengoed te blijven. Ook moet het voor mij niet alleen voor baby’s zijn. Dat zie je ook aan mijn ontwerpen. We zijn recent het hele land afgereisd, langs alle kringloopwinkels, op zoek naar leuke decorstukken voor de nieuwe catalogus. Toffe dingen konden we vinden, helemaal restaureren en een likje verf geven: dàt is fantastisch om te doen. Zoiets inspireert me ook. Tijdens die tochten zie ik dan een leuk bekertje en denk: “Ik wil een tof kinderservies op de markt brengen”. Of bij een meubeltje kriebelt het plots: “Ah, dat is wel interessant.” De inspiratie overvalt me zomaar bij de kleinste details. Laat ons nog maar wat verder werken, want ik ben er zeker van dat we nog veel mooie dingen gaan brengen!