designer-interview 101: Elsbeth Teeling

10.05.2013
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Vandaag een hartverwarmend gesprek met blogster en schrijfster Elsbeth Teeling, schrijfster van ‘Relax Mama’ en oprichtster van de 'Club van relaxte moeders' op Facebook.Naam: Elsbeth TeelingLeeftijd: 42Kids: Keet (8) en Teun (2)Woonplaats: UtrechtSchrijft voor: Uitgeverij SnorBoeken van uitgeverij Snor te koop bij de kleine zebra sinds: januari 2009  Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Eerst heb ik communicatie gestudeerd en daarna koos ik voor de studie Nederlandse Taalbeheersing.Hoe/wanneer ben je gestart met schrijven?Ik schrijf eigenlijk al mijn hele leven maar in 2003 ben ik gestart met bloggen op www.zondagskind500.blogspot.nl. Na de geboorte van mijn zoon zegde ik in 2011 mijn baan als manager op om als zelfstandig tekstschrijver te beginnen. Daarna vroeg Uitgeverij Snor me om Relax Mama! te schrijven. Verloopt het schrijfproces anders sinds je kinderen hebt?Ik schrijf voor moeders en dat kan ik alleen omdat ik zelf moeder ben. Ik en mijn kinderen zijn dan ook mijn belangrijkste onderwerp. Verder lees ik ook veel over het moederschap en heb ik  verschillende deskundigen geïnterviewd. Zoals bijvoorbeeld wetenschapsjournalist Mark Mieras over de ‘moederhersens’ of een antropologe over moederschap in andere culturen. Maar mijn belangrijkste inspiratie blijft toch nog steeds gewoon mijn eigen dagelijkse leven en mijn kinderen.Evolueren jouw onderwerpen naarmate je kinderen groeien? Put je inspiratie uit je eigen kinderen?Ja absoluut! De onderwerpen groeien mee met mij en mijn kinderen. Een jaar geleden schreef ik meer over baby’s. Nu gaat het al eerder over peuters. En over een tijdje word ik vast een echte ‘puberschrijver’.Hoe verloopt het schrijfproces? Werk je met de inspiratie van het moment? De ene keer moet een idee wat langer borrelen tot het echt goed is. De andere keer komt er meteen iets goeds op papier. Voor het boek maakte ik een tijd lang voortdurend aantekeningen. Ik maakte iets mee, verbaasde me ergens over of besprak iets met vriendinnen en dat schreef ik dan gelijk op. Die aantekeningen vertaalde ik naar scherpe oneliners of korte alinea’s en verstuurde die naar Moniek Paus, de illustratrice van het boek. Zij maakte er dan een prachtige en hilarische pagina van.In het begin was het best spannend om te zien of de klik er wel zou zijn. Vooral omdat zij nog geen moeder is, was ik benieuwd of ze mijn ideeën wel goed zou kunnen uitbeelden. Soms had ik totaal geen idee wat voor soort illustratie er bij een bepaalde uitspraak zou moeten. Bijvoorbeeld bij de zin ‘mama staakt’. Maar Moniek gaf er steeds haar eigen draai aan waardoor mijn zinnen versterkt werden. Het pakte zelfs zo fantastisch uit dat we inmiddels aan een tweede boek samen werken.Daarnaast zet ik voor mijn Facebook-pagina ‘Club van relaxte moeders’ mijn gedachtes nu meteen om in een eenvoudig plaatje, gemaakt in Word en zet het op Facebook. Ik ben geen vormgever dus bij die zelfgemaakte plaatjes gaat het vooral om de tekst die er staat en of die aanspreekt.Zijn jouw kinderen je testpubliek? Mijn man is mijn belangrijkste testpubliek en mijn grootste fan!Welk van jouw producten vind je zelf fantastisch?Ik ben hartstikke trots op mijn boek ‘Relax Mama!’ met daarin de prachtige illustraties van Moniek Paus. Maar ik ben ook erg trots op mijn facebookgroep’ Club van relaxte moeders’. Die kreeg op één jaar tijd bijna 8000 leden.Met wie zou je graag samenwerken?Ik heb zo veel inspirerende mensen in mijn omgeving. Zowel in het echte leven als op Twitter en Facebook ontmoet ik mensen van wie ik ideeën en energie krijg. Ik blijf als schrijver niet alleen achter mijn computer zitten. Ik vind het heerlijk om met anderen te sparren, koffie te drinken en leuke dingen te doen. Soms komt een goed idee uit heel onverwachte hoek!Waar droom jij van?Ik droom ervan om lekker te kunnen schrijven daar mijn geld mee te verdienen en dat goed te kunnen combineren met mijn gezinsleven. Eigenlijk heb ik sinds twee jaar die droom al verwezenlijkt. Een succesvol tweede boek zou fijn zijn. En dat lijkt te gaan lukken…