designer-interview 101: Esther Schuivens

13.02.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama's en papa's achter hippe (kinder)merken. Esther Schuivens van Esthex mag de spits afbijten met dit eerste designer-interview 101!Naam: Esther SchuivensBiografie: Esther studeerde in 2000 af. In 2003 trof ze een oude tekening aan die ze maakte als 4-jarige. Dit was de start en inspiratiebron voor Esthex. Een hele poppen- en knuffelfamilie die verkocht wordt over de gehele wereld. Esther woont in België in een oud gerestaureerd huis met schapen en kippen in de achtertuin. Leeftijd: 33 Kids: 3 dochters, Hanna h& Moos (6) en Linn (2,5) Woonplaats: Lanaken (BE) Ontwerpt voor: Esthex Te koop bij de kleine zebra sinds: het begin! 1. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Ja, ik studeerde Autonome Textiele Werkvormen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? In 2003 begon ik met ontwerpen.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Niet echt, dat is niet zo erg veel veranderd. Eigenlijk denk ik dat ik meer ontwerp vanuit het kind in mijzelf.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Ja onbewust wel. De interesses van mijn kinderen kan je duidelijk herkennen in de ontwerpen die ik breng. Zo houdt mijn jongste dochter van apen. Het leek me leuk als ze met een aaprugzakje voor het eerst naar de crèche kon gaan. Dat tasje kon dan een vriendje zijn waarmee ze samen naar het kinderdagverblijf gaat. Daaruit groeide het ontwerp voor rugzak Pieke. Mijn oudste dochters zijn trouwens échte meisjes. Je raadt dus al dat zij de Ballerina in de collectie echt heel leuk vinden. Als zesjarigen slapen ze ermee in bed.5. Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? De laatste tijd hou ik me niet meer bezig met seizoenscollecties. De inspiratie van mijn omgeving en van het moment herken je wel in de collectie. Ook al gaat dat onbewust. In mijn atelier heb ik uitzicht op een weiland met schapen. Momenteel werk ik – hoe gek ook - aan een schaap als nieuw familielid in de knuffelreeks!6. Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Absoluut, zij zijn zeer zeker de belangrijkste testers!7. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Goh, ik vind het nogal moeilijk om van een eigen ontwerp te beweren dat het fantastisch is, maar met de Vos, de uil en Louis de beer ben ik wel erg blij!8. Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Al 15 jaar lang ben ik bevriend met Donna Wilson. Haar werk vind ik heel leuk en echt mooi. De spullen van haar hand zijn écht Donna.9. Met wie zou je graag samenwerken? Eerlijk? Ik werk heel graag alleen...10. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Ja, dat speelt absoluut een rol. Bio is iets waar ik naartoe wil werken. Duurzaam en eerlijk ook. Neem nu de werkplaats in Thailand waar alle poppen gefabriceerd worden. Die heeft een ICTI certificaat. Dat betekent concreet dat de werknemers die er aan de slag zijn in goede omstandigheden kunnen werken. Dat vind ik heel erg belangrijk.11. Waar droom jij van? Eigenlijk heel simpel: ik droom van een lang leven met mijn man en kinderen. Ook hoop ik nog door te kunnen gaan met Esthex. Liefst tot ik oud ben. Misschien wel tot ik de kleuren niet meer zo goed kan zien...