designer-interview 101: Gemma Broekhuis

11.01.2013
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Vandaag een inspirerend gesprek met ontwerpster Gemma Broekhuis, ontwerpster van de Milestone Baby Cards.Naam: Gemma BroekhuisLeeftijd: 35Kids: Zoon Mikkel (bijna 2) en zwanger van een tweede kindjeWoonplaats: AmsterdamBedenker en eigenaar van: Milestone Baby CardsTe koop bij de kleine zebra sinds: oktober 2012 1. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Ik heb Nederlands gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna ben ik in de reclame gaan werken en zo ontdekte ik dat ik naast taal ook het visuele aspect interessant vind.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Ik maak de illustraties niet zelf. Daarvoor heb ik de Australische Beci Orpin weten te strikken. Mijn kracht ligt erin om het concept en de stijl van het product uit te denken. Ik zoek en begeleid de illustrator. De samenwerking met Beci was een ontzettend leuke ervaring. In diverse stappen kwamen we uiteindelijk aan bij de juiste stijl. De hele set Milestone Baby Cards heeft het iconische uiterlijk gekregen waar ik naar op zoek was.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Sterker nog, het idee voor dit product ontstond pas toen ik moeder werd. Toen mijn zoontje Mikkel zich voor het eerst zelf omrolde wilde ik die mijlpaal vastleggen. Maar hoe? Alleen een datum noteren, vond ik niet sprekend genoeg. Zeker niet voor later. En een foto van een ‘draai’ is niet zo fraai. Bovendien maken we tegenwoordig zoveel foto’s dat het onmogelijk wordt om bij te houden welke foto’s exact op welk bijzonder moment werden genomen. Dus schreef ik een briefje met de mijlpaal en de datum en legde dat naast Mikkel. Daar maakte ik een foto van. Het idee voor de Milestone Baby Cards was geboren.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Haal je inspiratie uit je eigen kinderen? Nou en of. Ik ben inmiddels bezig met nieuwe producten. Mikkel is ook nu een grote inspiratiebron. In februari verwachten we ons tweede kind, dus wie weet welke ideeën daar weer uit voort zullen komen. Ik kan niet wachten!5. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? Het proces speelt zich bij mij in eerste instantie af op conceptueel niveau. Ik vind het leuk als mijn producten nieuw zijn. Niet alleen qua illustraties maar ook qua idee. Daarom was ik ook zo blij met de nominatie voor de Innovation Award van Kind + Jugend. Ik wil graag vernieuwende producten creëren die ook qua illustraties en design de mensen aanspreken.6. Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Ik ben best lang met de ontwikkeling van de Milestone Baby Cards bezig geweest. Toen de kaarten af waren, had Mikkel de meeste mijlpalen al achter de rug. Ik heb ze bij hem dus niet kunnen gebruiken. Ik kan dan ook niet wachten om ze straks bij onze nummer twee te gaan uittesten. Hou Facebook en Twitter maar in de gaten ☺7. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Ik heb tot nu toe maar 1 product: de kaarten. Mijn favoriete kaart is ‘Today I slept through the night’ met de illustratie van de uil. Dat was ook de eerste kaart waarvan Beci en ik beiden zeiden: dit is het. In die zin heeft die kaart ook sentimentele waarde.8. Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Ik ben goed bevriend geraakt met Jurianne Matter. Een geweldige vrouw die me in mijn beginfase (en nog steeds) enorm heeft geholpen. En ze maakt echt prachtige dingen. Kijk zeker eens op www.juriannematter.nl 9. Met wie zou je graag samenwerken? Ik zou graag samenwerken met meer illustratoren zoals Beci. Vrij, gedreven en met een eigen, onafhankelijke stijl. Dat vind ik stiekem nog leuker dan met een grote, bekende naam werken. Hoewel Beci in Australië weldegelijk behoorlijk bekend blijkt te zijn…10. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Eco speelt zeker een rol, maar ik zou het verder willen trekken. Ik wil dat mijn product in alle opzichten met liefde wordt gemaakt. Geen productie in verre landen door slecht betaalde arbeiders of goedkope, vervuilende materialen! Mijn drukker zit in Hilversum en hij gebruikt een speciale drukinkt die 100% plantaardig is. Verder werk ik met een sociale werkplaats in Apeldoorn om de doosjes te vullen. Een mooi bedrijf waar mensen met beperkingen toch kunnen meedraaien in de maatschappij.11. Waar droom jij van? Gezond oud worden met mijn man en kinderen. De rest is leuk, maar minder belangrijk.