designer-interview 101: Ingrid Erøy Fagervik

01.05.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Vandaag trekt de kleine zebra noordwaarts en houdt pas halt in Oslo voor een warm gesprek met Ingrid Erøy Fagervik, ontwerper en oprichtster van Blafre.Naam: Ingrid Erøy Fagervik Leeftijd: 34 Kids: een dochter, Nora Woonplaats: Oslo, Noorwegen Ontwerpt voor: Blafre (en runt het bedrijf) Te koop bij de kleine zebra sinds: 20091. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Ik heb nooit een speciale richting gevolgd om ontwerper te kunnen worden. Aan de universiteit van Bergen studeerde ik TV-productie en administratie en organisatie.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Ik ben begonnen in 2005, het jaar waarin mijn dochter geboren is. In datzelfde jaar richtte ik ook mijn bedrijf op.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je een kindje hebt? Ik kan dat moeilijk inschatten want voor ik moeder werd, ontwierp ik niets. De periode waarin ik thuisbleef met mijn baby was erg rustig en ik had volop creatieve inspiratie. Op dat moment ging de bal aan het rollen.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kind groeit? Haal je inspiratie uit je eigen kind? Ja, ik denk het wel. Maar dan vooral als het gaat over welke items onze collectie zouden kunnen vervolledigen. Zo hebben we bijvoorbeeld pennendozen gelanceerd in het jaar dat onze dochter voor het eerst naar school ging.5. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? Ik ontwerp spullen per seizoen. Maar ik werk evengoed met de inspiratie van het moment. Mijn man en ik praten vaak over nieuwe ideetjes en producten. We gaan dan aan de computer zitten en beginnen te experimenteren. En voor we het weten, hebben we een nieuw figuurtje of patroon klaar.6. Test jouw kind je ontwerpen? Speelt zij testpubliek? Ze probeert veel producten uit en gebruikt ze ook effectief. Onze dochter is een heel enthousiaste ambassadrice. Op al onze postkaarten en sommige andere producten staat aan de achterkant in het Noors “Sweet kisses to Nora” gedrukt. Dat legt Nora maar al te graag uit aan haar vriendjes maar net zo goed aan onze vrienden en bezoekers in de winkel of op kantoor.http://vimeo.com/392654247. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Daar kan ik écht niet op antwoorden! Dat wijzigt constant.8. Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Dit jaar hebben we voor het eerst met een gastdesigner gewerkt. Haar collectie zit komende herfst in de Blafre-collectie. Het was een geweldige ervaring om samen te werken rond kleuren en met haar een volledige collectie tot stand te brengen.9. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? We letten daar absoluut op als we met nieuwe bedrijven in zee gaan. Onze focus ligt op milieu en veiligheid voor kinderen. De producten worden zowel in de fabriek als in Noorwegen getest.10. Waar droom jij van? Ik hoop dat ik het bedrijf verder kan uitbouwen met designs en vrolijke kleuren. De producten moeten echt een glimlach op de mensen hun gezicht toveren.