designer-interview 101: Jelka Wittebol

23.04.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Jelka Wittebol is oprichtster en designer van het Nederlandse lifestyle-merk Colorique.Biografie: Naam: Jelka Wittebol Leeftijd: 40+ Kids: Tobias (7), Beer (15) Woonplaats: Amsterdam Ontwerpt voor: Colorique Te koop bij de kleine zebra sinds: 20071. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Ja, ik volgde aan de Koninklijke academie voor beeldende kunsten in Den Haag de richting textiele vormgeving.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Tijdens een reis naar India verbaasde ik me over alle mooie kleuren en stoffen. Ik heb tijdens die trip veel gekocht en mee naar huis genomen. Eenmaal thuis begon ik die spullen te verkopen en dat sloeg bijzonder goed aan. In India ontmoette ik een man met een eigen fabriek in Jaipur. Dat was echt een geluksmoment. Op dat moment is Colorique ontstaan. In deze fabriek mocht ik zelf spullen ontwerpen die zij vervolgens voor mij fabriceerden. Datzelfde fabriekje van 18 jaar geleden produceert nog steeds al onze mooie spullen. In het begin ging ik met de spullen langs winkeltjes in de 9 straatjes aan de Grachtengordel in Amsterdam. Daar zitten een pak hippe shops. Al snel had ik er een paar klanten. Zodra alles op was, vertrok ik weer naar India om een nieuwe voorraad spullen op te halen.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Toch wel. Je werkt dan automatisch meer vanuit je eigen praktische behoeften. Je stelt je sneller vragen over wat er nog niet is of wat er leuker en anders kan.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Zeker! Naarmate mijn kinderen ouder worden, merk ik dat ik moeilijker kan inschatten waar kinderen en hun ouders behoefte aan hebben. Toen ik zelf nog in de baby’s zat, hadden we een hele leuke reiswieg/-mand. Nu is mijn jongste 7 en komen er steeds meer producten in ons aanbod zoals onze Chill-jeep. Gelukkig zijn er nog genoeg jonge moeders om mij heen die mij blijven inspireren om leuke producten te maken voor de kleintjes.5. Haal je inspiratie uit je eigen kinderen? Jazeker!6. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? We bedenken eerst een concept en een sfeer voor een collectie. De trends en alles wat we om ons heen zien, zijn onze inspiratiebronnen. Dan beginnen we producten die daarop aansluiten te ontwerpen. Op die manier wordt het een echt compleet verhaal. Ik reis veel. Iedere cultuur en elk land beïnvloedt me in wat ik doe. Ik hou van oude technieken en probeer die altijd op te nemen in mijn ontwerpen. Door de ‘commercie’ laat ik me niet zo leiden. Dingen die ik ontwerp, moeten me blij maken. Hierdoor vind je veel onverwachte elementen terug in ons gamma.7. Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Als ik spullen voor jongens ontwerp, gaan ze altijd mee naar huis om de reactie van mijn kinderen te peilen.8. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? De Chill-Jeep! Het is een ijzersterk, stoer, uniek ontwerp vol onverwachte details.9. Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Ik hou erg van kunstschilders zoals Matisse, Klimt en Tracy Emin, een Amerikaanse textielkunstenares. Ook ben ik uiteraard een grote fan van de Indiase dames en heren waar wij mee werken. Zij houden de oude handwerktechnieken levend.10. Met wie zou je graag samenwerken? Het lijkt me leuk om samen te werken met een kledingontwerper/-fabrikant. Er komt wel eens de vraag naar kleding met onze prints en technieken maar daar hebben we ons tot nu toe nog niet aan gewaagd.11. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? We werken veel met mooie oude stoffen, afkomstig van sari’s die plattelandsvrouwen ruilen voor rvs-keukenspullen. Ook canvas van oude legertenten en vrachtwagens verwerken we in kussen en poefs. Verder hechten we veel belang aan langdurige, respectvolle relaties met onze fabrieken. Zo kunnen we goede omstandigheden realiseren voor iedereen die onze producten met zoveel liefde maakt.12. Waar droom jij van? Van een gezellige vrolijke wereld voor iedereen!