designer-interview 101: José Kok

07.03.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Vandaag heeft de kleine zebra een afspraak met José Kok, drijvende kracht achter het Nederlandse merk Wallaboo en mama van vijf.Naam: José Kok Biografie: José werkte voor merken als Sanex, Ola en Nutrica. In 2005 maakte ze van een suède jas van haar dochter een warme voetenzak voor in de kinderwagen. Van vrienden en kennissen kreeg José een pak positieve reacties. Dit was het begin van een breed gamma authentieke babyproducten. José woont vlak bij Utrecht in een gerestaureerd huis met appelbomen en kippen. Leeftijd: 46 Kids: 1 dochter, Lenore (15) en 4 zonen (21, 19, 14 en 8 jaar) Woonplaats: Vleuten (NL) Ontwerpt voor: Wallaboo Te koop bij de kleine zebra sinds: 20101. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Nee, ik heb een algemene opleiding bedrijfskunde gevolgd in Rotterdam. Ik heb wel altijd veel interesse gehad in producten en ontwerpen.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? In 2005 ben ik begonnen met een voetenzak voor in de kinderwagen en één voor in de autostoel. Snel daarna kwam de luiertas. Alle drie fabriceerde ik ze van imitatie suède en bont. De naam, Wallaboo, is geïnspireerd op de Wallaby, een kleine Australische kangoeroe. Een Wallaby baby’tje zit heerlijk zacht, veilig en beschermd in zijn moeders buidel. Dit gevoel is ons uitgangspunt bij de ontwikkeling van al onze babyproducten.3. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Nee, we houden erg vast aan onze hoofdmissie: producten maken voor baby’s van 0 tot 2,5. Ik bedenk producten die mooi zijn en tegelijk heel praktisch zijn voor kersverse mama’s. Ik heb zelf als moeder ervaren hoe belangrijk het is dat een product gemakkelijk is in gebruik en altijd werkt zoals het moet werken.4. Wat is je inspiratie? Ontwerp je specifiek per seizoen? Ik word sterk geïnspireerd door opvallend design voor in huis, zoals bijvoorbeeld de spullen van Bodum. Opvallend, vernieuwend en vooral geschikt om dag in dag uit te gebruiken. Ik heb niet zoveel op met designproducten die heel mooi zijn maar waar bijvoorbeeld niet op te zitten valt. Ik hou enorm van zachte effen basiskleuren. De kleuren in het Wallaboo-serie sluiten allemaal aan op elkaar. Ook in prints zoek ik het zachte en de rust.5. Wie testen jouw ontwerpen? Zodra een ontwerp klaar is, toon ik het aan iedereen die ik ontmoet. Ik ga ermee op de speelplaats staan en vraag wat moeders ervan vinden. Daar heb ik veel aan bij de verdere ontwikkeling van het product. Ook mijn eigen kinderen geven hun mening en hebben vaak leuke creatieve ideeën.6. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Ik ben nog steeds gek op suède met bont. Na 5 jaar vind ik dat nog steeds mooi. Vaak krijg ik te horen van ouders dat hun baby zo heerlijk slaapt in een van de wikkeldekens of in de voetenzak voor pasgeboren baby’s. Daar doe ik het allemaal voor: heerlijk slapende baby’s en blije ouders.7. Met wie zou je graag samenwerken? Ik zou graag samen met een bekend modemerk, zoals GSTAR, een wikkeldeken willen maken. Het lijkt me cool om de uitstraling van GSTAR te kunnen combineren met het productontwerp van Wallaboo.8. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Duurzaamheid en de hoeveelheid afval beperken, spelen een rol. We beoordelen elk ontwerp op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal. We zoeken een mogelijkheid om Wallaboo suède uit PET flessen te vervaardigen. We produceren in Thailand om zeker te zijn dat de omstandigheden voor de werknemers uitstekend zijn en ook de productie zo schoon mogelijk is.9. Waar droom jij van? Van mijn man en kinderen geniet ik echt, net als van mijn bedrijf en van het merk Wallaboo. Al 5 jaar werk ik elke dag met heel veel plezier. Ik vind het geweldig om bestaande babyproducten net even mooier en praktischer te maken zodat baby’s (en hun ouders) net even blijer worden met de producten.