designer-interview 101: Miriam Derville

13.04.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Afspraak in Parijs met Miriam Derville van Mimi'lou. Miriam is geboren in Duitsland maar kwam naar Frankrijk voor haar studies als graficus en … ze is er gebleven. Een boeiend gesprek met een geweldige designer en een top-mama! Designer-biografie Naam: Miriam Derville Kids: 2 kinderen, Louca van 11 jaar en Thibault van 8 Woonplaats: Parijs Ontwerpt voor: MIMI’lou Te koop bij de kleine zebra sinds: altijd ☺ 1. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Na mijn opleiding als grafiscus, in Parijs, ging ik aan de slag als artistiek directrice in de luxebranche. Tien jaar lang lanceerde ik perscampagnes en –films voor merken zoals Givenchy, Lacoste, Guerlin en Hugo Boss. Daarna startte ik mijn eigen merk decoratie voor kinderen. Het feit dat ik voor die belangrijke klanten heb kunnen werken, gaf me een kostbare ervaring mee.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Ik hou enorm van het universum rond kinderen en wil hen mooie verhalen vertellen en hun verbeelding prikkelen. Stilaan groeide het idee om mijn illustraties in stickers om te zetten. Mijn tekeningen geven de indruk dat ze echt óp de muur getekend zijn. Daardoor kunnen kinderen in bad met een nijlpaard, een konijntje neerzetten in een hoek van de kamer of beestjes, die in een boom op hun kamer zitten, voederen.3. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? Neen, niet echt. Ik heb altijd al gehouden van eenvoudige tekeningen gemengd met drukwerk. De thema’s evolueren wel mee met de leeftijd en de noden van mijn kinderen. Per jaar brengt Mimi’lou twee nieuwe collecties. Eigenlijk werken we op het ritme van de beurzen. Daar komen ook specifieke collecties bij voor klanten zoals Habitat, 3 Suisses, linnengoed voor een Japanse klant enz. Daardoor houdt het eigenlijk nooit op, maar dat is nu net fantastisch.Ik ontwerp al naargelang waar ik op dat moment zin in heb. Mijn inspiratie vind ik zowat overal: uit een roman, de modewereld, een tentoonstelling, verhalen van mijn kinderen, een schaduw, een bepaalde sfeer. Het moet gezegd, hier in Parijs zijn we echt verwend. Elke hoek van de straat kan me inspiratie bieden. Het volstaat om even rond te wandelen in de buurt van mijn ontwerpstudio in Parijs. Overal zie je er oude galerijen en die inspireren me!4. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Elk seizoen probeer ik ideetjes met een knipoog te vinden. Voor onze laatste collectie hebben we een kussentje gemaakt in de vorm van een tekstballonnetje om in de wieg naast je baby te leggen. Daarop staat “cette nuit je dors”. Dat is een grappig geboortegeschenkje. Ik weet niet of de baby’s onze raad zullen volgen, maar het doet de mama’s zeker plezier!De sticker “Pêle Mêle” vind ik ook heel tof. Met de herbruikbare buttons kan je postkaartjes, foto’s of souvenirs vastmaken… Ik kwam op dat idee toen we merkten dat er geen leuke manier bestaat om menukaarten in een restaurant of foto’s op kantoor op te hangen en kijk… Nu hangen we aan een tof fluo touw alles op met buttons in verschillende kleuren. Er slingert niets meer rond en het is nog mooi ook.5. Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Ik vind de illustraties van Marc Boutavant of van Sempé schitterend. Ook het werk van Donna Wilson, Maison Georgette of de vitrines van Emilie FaÎf zijn geweldig. Zoveel kunstenaars met zoveel talent. Je moet echt eens een kijkje nemen op hun websites.6. Met wie zou je graag samenwerken? We hebben het geluk gehad al eens mooie ontwerpen te kunnen realiseren voor klanten als Monoprix, Habitat, Paul&Joe, 3 Suisses. Het is altijd interessant om te werken met nieuwe materialen en toch binnen de verwachtingen van de klanten te blijven. Bijvoorbeeld binnen een thema, een kleurenpallet, een stijl van een bepaald land,…7. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? We proberen in de mate van het mogelijke onze producten in Frankrijk te produceren om te veel transport te vermijden. De negatieve impact die we hebben op het milieu qua verpakking, gebruikte verven enz beperken we zo veel mogelijk. We moeten denken aan de toekomst van onze kinderen!8. Waar droom jij van? Van reizen, vrije tijd om te creëren, … En uiteraard droom ik ervan om het avontuur van MIMI’lou verder te zien evolueren. Groeien en ontdekken, we zien wel!