designer-interview 101: Renée Vendrig

22.02.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama's en papa's achter hippe (kinder)merken. Renée Vendrig is brand manager en designer voor J.I.P (oftewel Juniorinprogress), het kindermerk van het Nederlandse Present Time.  Naam: Renee VendrigLeeftijd: 38 jaarKids: Mick 6 jaar en Tom 4 jaarWoonplaats: Utrecht Ontwerpt voor: J.I.PTe koop bij de kleine zebra sinds: de start van J.I.P in 2009  1. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Ja, ik heb een opleiding gevolgd aan de Design Academie Eindhoven.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? Eigenlijk ben ik al tijdens mijn studie beginnen ontwerpen en na mijn studie (1996) ben ik er echt voluit voor gegaan.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpproces anders sinds je kinderen hebt? Eigenlijk is het ontwerpen nog makkelijker geworden sinds ik zelf kinderen heb. Door mijn eigen kinderen vind ik echt inspiratie. Hun leefomgeving is een onuitputtelijke bron van ideeën. Je zit als het ware écht midden in de materie en je bent perfect op de hoogte van wat kinderen belangrijk vinden en wat hen boeit. Je weet precies wat er speelt. Door het feit dat ik mama ben, heb ik sowieso ook wel een beetje een roze bril op. Dat maakt het voor mij alleszins nog leuker om voor kinderen te ontwerpen.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Ja, dat is zeker waar, het gaat in feite vanzelf. Je bent doordrongen van de leefwereld van je kinderen. Dus logisch dat je ontwerpen mee evolueren naarmate je kinderen groter worden. Haal je inspiratie uit je eigen kinderen? Ik ben een jongens-mama en merk inderdaad dat ik veel meer thuis ben in spullen voor stoere kereltjes. Dat neemt niet weg dat ik uiteraard ook voor meisjes ontwerp. Om mijn ontwerpen en ideeën te toetsen vind ik altijd wel iemand die meisjes in huis heeft.5. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je specifiek per seizoen? Voor de kindercollectie JIP hebben we een heel duidelijke stijl ontwikkeld, een echte handtekening zeg maar. Onze ontwerpen herken je meteen aan de coole prints en felle kleuren. De kleurenkaart wijzigen we wel een klein beetje per seizoen. De tinten reflecteren op die manier automatisch de trends van het moment. We ontwerpen, net als in de mode, twee keer per jaar een nieuwe collectie. Een in het voorjaar en een nieuwe in het najaar. Winter en zomer hebben ook invloed op onze productselecties. Op dit moment vind je steeds meer neon-kleuren of accentkleuren terug in de mode en ook in het interieur. Dat vertaalt zich sowieso ook in de JIP collectie.6. Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze je testpubliek? Soms wel inderdaad, dan laten we bijvoorbeeld een rugtasje of een rompertje een tijdje dragen door een van onze kinderen. Zo hebben we eigenlijk het perfecte testpanel in huis.7. Welk product (van je eigen ontwerpen) vind je zelf fantastisch? Veel van de designs binnen JIP komen tot stand in teamverband, grafisch ontwerpers en productontwerpers werken vaak samen aan een product. De producten met hartjes en sterren zoals schooltassen, retro-stoeltjes, koffers en laarzen daar ben ik echt trots op. Deze lijn heeft de JIP- collectie een eigen en herkenbare toets gegeven.8. Welke andere specifieke ontwerpen/ontwerpers vind je leuk? Zelf vind ik kinderkleding heel tof. Bijvoorbeeld molo , 4funkyflavours en KIK*KID erg leuk. Die labels werken ook met veel met sterke grafische prints. Waarschijnlijk is het net dat punt dat ik aantrekkelijk vind.9. Met wie zou je graag samenwerken? Ik werk graag samen met hippe grafisch ontwerpers. Nu heb ik heb er trouwens weer een paar nieuwe op het oog. Maar dat hou ik toch liever nog even voor mezelf ;-)10. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Eco en Bio spelen tot op heden nog geen rol bij JIP. Uiteraard proberen we wel zo verantwoord mogelijk te produceren, maar echt eco of bio verantwoorde producten hebben we nog niet in de collectie zitten.11. Waar droom jij van? Ik zou het geweldig vinden als JIP wereldwijd bekend zou worden bij het grote publiek. We zijn nog maar twee jaar oud, dus we hebben nog een lange weg te gaan. JIP is gekoppeld aan wereldkinderen (www.wereldkinderen.nl). Aan dit goede doel storten we jaarlijks een groot bedrag. Vanuit dat perspectief zou ik het fantastisch vinden als JIP nog meer kan bijdragen aan het welzijn van kinderen in nood.