designerinterview 101: Marieke ten Berge

29.03.2012
De kleine zebra blogt niet alleen over de leukste producten maar interviewt vanaf nu ook de mama’s en papa’s achter hippe (kinder)merken. Marieke ten Berge ontwerpt net als collega Renée Vendrig voor J.I.P (oftewel Juniorinprogress), het kindermerk van het Nederlandse Present Time. Naam: Marieke ten BergeLeeftijd: 30 jaarKids: Floor 6 jaar / Matt 2 jaar / Saar 1 jaarWoonplaats: Oosterwolde GLD, NederlandOntwerpt voor: J.I.P. en verschillende uitgeverijenTe koop bij de kleine zebra sinds: het begin van J.I.P in 2009 1. Heb je een specifieke opleiding gevolgd? Nee, ik tekende al van toen ik een potlood kon vasthouden. Ik ben op mijn zeventiende als tekenaar/ontwerper gaan werken bij een trendbureau. Daar heb ik veel geleerd, ik kreeg er het vak goed onder de knie. Daarnaast heb ik verschillende cursussen en wekelijkse tekenlessen bij een kunstenaar gevolgd. Sinds 2004 ben ik ook kinderboeken gaan illustreren.2. Hoe/wanneer ben je gestart met ontwerpen? In 2005 werd ik moeder en ging ik minder in loondienst werken. Voor het eerst startte ik toen een aantal uren per week als zelfstandige. Op dit manier ben ik meer gaan ontwerpen en illustreren voor kinderboeken. Het is ideaal om voor jezelf te werken als je kinderen hebt, je bent flexibel, je kan zelf je planning maken en dat is heel fijn in combinatie met het moederschap. Sinds 2009 ontwerp ik voor het hippe kinderlabel J.I.P.3. Je ontwerpt spullen voor kinderen. Verloopt het ontwerpen anders sinds je kinderen hebt? Deels wel. Ik ben me nu meer bewust van de functionaliteit van een product en ik kan me meer inleven in wat een kind leuk vindt. Ik heb het beste testpanel in huis.4. Evolueren jouw ontwerpen naarmate je kinderen groeien? Haal je inspiratie uit je eigen kinderen? Ik denk dat je ontwerpen altijd een bepaalde ontwikkeling doormaken. Maar ik weet niet of die ontwikkeling zozeer met je kinderen te maken heeft. Toch leren kinderen je wel om op een andere manier naar dingen te kijken.5. Hoe verloopt het proces van het ontwerp? Werk je met de inspiratie van het moment? Ontwerp je per seizoen? Bij J.I.P. heb ik vaak eerst een meeting met een aantal mensen van het label. We bespreken dan welke items er in de nieuwe collectie moeten komen en welke passen bij mijn stijl. Ik werk dan met de kleurenthema's die zij hebben uitgezet voor het nieuwe seizoen.Daarna begin ik te schetsen en bepaal ik de kleuren. Daarbij hou ik contact met de mensen van J.I.P. Pas dan ga ik het definitieve ontwerp maken. Ik maak de meeste illustratie-ontwerpen met de hand. Daarna bewerk ik ze met de computer. Het is een heel fijne samenwerking waarbij we samen tot een goed product willen komen.Inspiratie is eigenlijk nooit een probleem. Ideeën zijn er altijd. Ik probeer wel bij te blijven wat trends en ontwikkelingen betreft. Lekker een stad afstruinen en kinderwinkels en boekenwinkels bekijken, dat vind ik echt leuk. Daar geniet ik vooral van in Scandinavië. Ook ben ik een heuse fan van de Japanse interieurboekjes. Kinderen inspireren altijd, vooral voor de illustraties die ik voor boeken maak. Heerlijk om te zien hoe kinderen helemaal in hun eigen fantasie kunnen opgaan. Dat heb ik zelf ook met ontwerpen. In mijn hoofd gaat een karakter helemaal leven met een heel wereldje eromheen.6. Testen jouw kinderen je ontwerpen? Zijn ze jouw testpubliek? Ja, ik laat Floor meestal wel meekijken. Zij kan heel goed aangeven wat zij wel en niet mooi vindt. Natuurlijk maak ik het ontwerp en ook de keuzes, maar kinderen kijken soms op een heel andere en verfrissende manier naar dingen. Dat is heel opbouwend.7. Welke producten van je eigen ontwerp vind je zelf fantastisch? Ik vind de melamine serviesjes heel tof. Mijn kinderen eten er zelf ook uit. En de logeerkoffers van hetzelfde thema vind ik ook heel erg leuk.8. Welke andere specifieke ontwerpers vind je leuk? Ik vind het werk van Rob Ryan heel mooi. Hij maakt veel papiersnijwerk. Ik vind de borden met zijn ontwerpen heel mooi. Ook hou ik erg van het kledingmerk Katvig. Zij gebruiken heel verrassende combinaties. Plus alles is ‘organic’. De filosofie achter het merk spreekt mij ook enorm aan.9. Met wie zou je graag samenwerken? Ik heb nu al de job waar ik vroeger van droomde. Dus ben ik helemaal tevreden. Maar als ik toch iets mag kiezen, lijkt het me heel leuk om een keer voor Djeco te ontwerpen. Hun speelgoed en de knutselpakketten zijn zo ontzettend tof. Hier thuis is dat echt favoriet speelgoed.10. Speelt eco/bio een rol? In welke mate hou je daar rekening mee bij het ontwerp? Tijdens het ontwerpproces ben ik afhankelijk van de bedrijven waar ik voor ontwerp. Voor de boeken die ik illustreer, ben ik er een groot voorstander van om de boeken toch in Nederland of België te laten drukken i.p.v. in China. Maar uiteindelijk beslist de uitgever waar de productie plaatsvindt.Voor mij persoonlijk speelt bio een grote rol. Zo hebben wij thuis een pellet-kachel en eten wij zoveel mogelijk biologische streekproducten én uit onze eigen moestuin. Wij wonen echt op het platteland, midden in de natuur. Dat is heerlijk maar het maakt je ook bewust van de kwetsbaarheid ervan. Ook vind ik het belangrijk dat de kleding die wij dragen niet gemaakt is ten koste van de gezondheid of leefomstandigheden van een ander. Ik vind vooral het ‘faire’ aspect belangrijk. Dat mensen eerlijk behandeld worden en een eerlijke prijs krijgen voor het werk dat ze doen. Ik vind het ook heel goed dat J.I.P., door een groot deel van de opbrengst te schenken, doneert aan wereldkinderen. Dat maakt het ontwerpen van een J.I.P.-product extra leuk!11. Waar droom jij van? Mijn eigen atelier, die droom wordt bijna werkelijkheid. Mijn man is druk aan het bouwen om die droom te realiseren. Daarin heb ik mijn eigen werkplek aan huis met een klein winkeltje waar ik mijn eigen werk verkoop. En ik droom van een eerlijke wereld waarin mijn kinderen gelukkig en vrij kunnen opgroeien. En natuurlijk dat ik kan blijven ontwerpen/tekenen/schilderen/bedenken tot ik een heel oude oma ben.:-)