Eco-edit: wat is het GOTS label?

18.05.2021

Bij DE KLEINE ZEBRA zijn we fan van duurzame materialen. Lief voor de huid van je mini en de rest van de familie maar natuurlijk ook mooi voor onze planeet. Elk seizoen merken we dat er meer en meer merken volgen door te kiezen voor ecologische materialen en zo worden vele collecties duurzamer. Aan ecologische materialen hangen vaak labels die je helpen duurzame keuzes te maken en duidelijk te maken wat de impact en herkomst van materialen zijn. In deze blogpost willen we graag even kort uitleggen wat het GOTS label juist betekent.GOTS label, wat is dat?Vorige week kwamen 2 nieuwe collecties binnen: Blossom tetra collectie van NOBODINOZ en Green Leaves van CAM CAM COPENHAGEN. Twee collecties met een wondermooie print die duidelijk op de natuur geïnspireerd is, maar ook beide gemaakt van organisch materialen mét het GOTS label. Je hebt dit label vast al eens gezien of leest het vaak in onze beschrijvingen van producten maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Wel, GOTS staat voor Global Organic Textile Standard, een ecologisch en sociaal label dat wereldwijd gebruikt wordt.gots labelIn één zin: het GOTS label toont aan dat een item gemaakt is van organische materialen én onder sociaal verantwoorde productieomstandigheden geproduceerd werd.

GOTS is een onafhankelijk label dat wereldwijd wordt erkend en de leidraad is voor de productie van biokatoen. Daarnaast garandeert het ook een veilige, humane en gifvrije werkomgeving. In mensentaal kan je ervan op aan dat dit label een garantie is dat het product in kwestie is gemaakt van de meest milieuvriendelijke materialen én onder maatschappelijk verantwoorde omstandigheden. Als je voor GOTS kiest, bescherm je je kind, je medemensen en het milieu.gots labelMooi materiaal, vrij van nare stoffenEen GOTS label garandeert dat je item gemaakt is van biologisch katoen dat is geproduceerd zonder het gebruik van kunstmest, pesticiden of andere nare stoffen. Het product bevat geen schadelijke stoffen zoals chemicaliën, AZO-verf en genetisch gemodificeerde materialen, noch in het gebruikte textiel noch in accessoires zoals ritsen en knopen. Dit geeft toch een gerust gevoel en is uiteraard ideaal voor de gezondheid, van jezelf en je geliefden.Maar ook ethisch geproduceerdAls een product GOTS gecertificeerd is, ben je ook zeker dat er voor de productie over de hele lijn geen kinderarbeid en/of dwangarbeid aan te past komt en dat alle werknemers een betaalbaar loon krijgen - niet enkel een minimumloon - plus ze hebben recht op toegant tot een vakbond en goede arbeidsomstandigheden.gots labelFan van een duurzame levenstijlAnd last but not least: producten met een GOTS licentie moeten voldoen aan strikte kwaliteitseisen die een hoge was-, kleur- en lichtechtheid garanderen. Zo moet elk product met het GOTS-label zijn oorspronkelijke vorm en textuur na verloop van tijd en gebruik blijven behouden. Dit maakt het item extra duurzaam want het zorgt voor een langere levensduur. Het gaat in tegen de wegwerpcultuur en zo beperk je de afvalberg. Kortom is het een investering die je ook kan doorgeven of een hele kindertijd kan koesteren.

Bij DE KLEINE ZEBRA zijn we duidelijk fan van dit label. Het is fijn om te zien dat jullie ook fan zijn. En zo blijft onze collectie jullie blijven aanmoedigen om duurzame keuzes te maken door te kiezen voor producten die een leven lang meegaan vanaf het prille begin. Ze springen eruit dankzij hun tijdloos design, innovatieve functionaliteit en hoogwaardige materialen. Zo dragen we allemaal bij tot een duurzame levensstijl.naar onze webshop >