Wat inspireert MERI MERI's modemuze?

28.02.2020

Wauw! Wij zijn he-le-maal verliefd op deze nieuwe MERI MERI collectie in samenwerking met Parisienne Nathalie Lété. Haar fabuleuze creaties komen helemaal tot hun recht op de feestbordjes, servetten en bekers. Met deze feestcollectie vol bonte kleuren en prachtige details tover je jouw tafel in een mum van tijd om tot een dromerig feestje.

Nathalie Lété ontwerpt voor Meri MeriMERI MERI oprichtster Meredithe Stuart-Smith volgde het werk van Nathalie al jaren voor ze haar aansprak om een collectie te ontwerpen. Nathalie’s werk is altijd even levendig, fun en doordrongen van haar unieke stijl. Meredithe ging een aantal jaren geleden op bezoek in haar ‘magische’ studio in Parijs en kreeg het gevoel dat ze in één van haar prachtige schilderijen was binnengewandeld. Ze wou diezelfde sfeer dan ook kost wat kost tot leven wekken met een party collectie.

MERI MERI vroeg op hun blog aan Nathalie om wat meer te vertellen over haar leven als artieste, haar inspiratiebronnen, haar favoriete werken en wat haar advies zou zijn voor kindjes die ook kunstenaar willen worden.

De inspirerende antwoorden van Nathalie Lété

Nathalie Lété interview samenwerking Meri Meri


Wanneer besefte je voor het eerst dat je het had ‘gemaakt’ als artieste en welk werk was daaraan verbonden?

Weet je, ik heb dat gevoel nooit echt gehad omdat ik altijd aan mezelf blijf twijfelen. Ik probeer gewoon de balans te bewaren tussen doen wat ik graag doe, daar geld mee verdienen en toch m’n dromen blijven realiseren met het geld dat ik verdien. Op die manier is alles voor mij verbonden met elkaar. Mijn doel is niet om kunstenaar te worden maar om gelukkig te zijn. Het moment dat ik toch wel echt besefte dat ik heel gelukkig ben, was op mijn eerste grote tentoonstelling 5 jaar geleden in Musée de la Piscine in Roubaix (Noord-Frankrijk). Ik toonde daar werk dat ik de afgelopen 20 jaar gemaakt had en dat was een belangrijk punt waarop ik echt een ‘recap’ zag van m’n carrière als artieste.


Welke lessen heb je geleerd in je carrière?

Volg je intuïtie. Werk met lieve mensen, anders slaagt het allemaal nergens op. Doe zowel kleine als grote projecten. Het belangrijkste is dat je een goede reden hebt om een project te accepteren. Die reden hangt heel hard af van het moment in je leven: het kan dringend zijn omdat je geld nodig hebt, misschien wil je reizen, misschien zijn de mensen leuk, misschien inspireerde het je of misschien was je gewoon in een goede mood toen je het accepteerde.


Wat inspireert je om zulke kleurrijke en fantasierijke creaties te maken?

Geluk, volkskunst, knutselen, mooie beelden, reizen en films.


Welk eigen design is een persoonlijke favoriet en waarom?

Ik denk het ‘black forest’ behangpapier voor Domestic. Ik was geïnspireerd door een droom die ik had als kind en ik werk graag op een donkere achtergrond.

Meri Meri x Nathalie Lété


Op welke prestatie in je carrière ben je het meest trots?

Privé prestaties maken me eigenlijk het meest gelukkig. De mooie relatie bijvoorbeeld die ik heb opgebouwd met mijn kinderen en partner. Mijn dochter is mijn assistente en mijn zoon studeert ook aan een kunstacademie. Zijn creatieve concepten liggen heel dicht bij die van mijn man. Op carrière vlak ben ik erg trots op mijn langdurige relaties met klanten en fans.


Welke kunstenaars inspireren je en waarom?

Ik hou van de Bloomsbury group. Ik werd op m’n twintigste op slag verliefd toen ik een boek las over hun huis. Ik wilde vanaf dat moment ook dat mijn creaties onderdeel werden van mijn leven en omgeving.


Welke creatieve droom wil je nog verwezenlijken?

Ik hoop dat ik in de toekomst eens kan samenwerken met architecten en interieurarchitecten. Bijvoorbeeld voor een hotel of restaurant project. Ik zou ook graag eens tegels met vissenprint ontwerpen voor een zwembad.


Bloemen en dieren zijn belangrijke thema’s in je creaties. Hoe komt dat? Zit Spike, je schattige tekkel waar je al eens naar verwijst als je ‘derde kindje’, daar voor iets tussen?

Ik was een erg eenzame tiener dus wandelen in de natuur en dromen was erg belangrijk voor mij. Menselijke relaties waren niet altijd makkelijk. Ik was liever bij dieren of bezig met mijn speelgoed verzameling. Op die manier creëerde ik een eigen universum, waar ik mezelf accepteerde. Ik verkies nog altijd het gezelschap van dieren en de natuur, ook al heb ik nu ook enkele goede vrienden.

Nathalie Lété voor Gucci


Hoe kwam je samenwerking met Gucci tot stand? En was het spannend om samen te werken met zo’n groot modehuis?

Ik herinner me de dag dat Gucci me een mailtje stuurde om te vragen of ik interesse zou hebben in een samenwerking nog goed. Ik zat in een restaurant met mijn man voor mijn verjaardagslunch. Best verjaardag ooit. Ik was zo gelukkig: het leek wel een droom. Ook omdat ik al een tijdje dacht als ik hun campagnes in magazines zag dat ik sommige creaties zelf had kunnen maken. Ik voelde me zo verbonden met hun visie. Ik stuurde hen mijn schilderijen die ze gekozen hadden en een paar maanden later stuurden ze me wat ze ermee gedaan hadden. Het was zo spannend om de samples aan te krijgen in mijn studio. Alles was prachtig verpakt. Het leek wel kerst!


Wat was het leukste aan je samenwerking met MERI MERI?

Toen ik de collectie zag dacht ik echt: ik had het zelf niet beter kunnen doen. Alles is perfect. De details zoals de gouden randjes, de vorm van de bordjes en de romantische servetten zijn zo mooi.


Wat zou je willen doen voor je 2021 MERI MERI collectie?

Ik weet nog niet of ze de collectie groter willen maken maar dat zou ik uiteraard wel willen! Ik zou graag iets doen met glitter, misschien een kerstcollectie of een trouwcollectie. Ik hou ook van bloemenkransen en piñatas gevuld met snoepjes.


Wat is jouw advies voor kinderen die kunstenaars willen worden?

Als volwassene moet je eigenlijk verder doen wat je leuk vond als kind. Dus denk eens na over wat je gelukkig maakt en je zal je weg wel vinden.

dessins voor Meri Meri partyware - Nathalie Lété

De unieke feestcollectie van MERI MERI met de dromerige designs van Nathalie kan je hier alvast shoppen tot je dropt! Deze vrolijke bordjes, servetten en sets zijn ideaal voor een lentefeest.Shop de Nathalie Lété / Meri Meri collectie >Bron: interview in het Engels op de blog van partyware fabrikant Meri Meri (https://merimeri.co.uk/blogs/stories/an-interview-with-nathalie-lete)