Thuiswerken met kinderen, hoe doe je dat?

23.03.2020

De corona crisis heeft op een week tijd onze hele leven compleet omgegooid. Het zijn bizarre tijden, voor jezelf maar ook voor onze kroost. Mensen zijn technisch werkloos of werken eens zo hard in de zorg of supermarkt. Maar velen onder jullie werken sinds vorige week ook van thuis en moeten tegelijk zorgen voor de kinderen. Je nieuwe collega's zijn vaak onvoorspelbaar, een beetje druk en hebben noden die we niet uit het oog mogen verliezen. Het is hele uitdaging en we weten niet hoelang het zal duren maar het is niet onmogelijk mits een beetje planning en onze tips om thuis te werken met kinderen.

Tip 1: zorg voor een planning



Niets in nog hetzelfde en toch heb je werk dat gedaan moet worden. Je werkdag volplannen zoals voorheen is onbegonnen werk maar structuur is erg belangrijk voor kinderen en brengt rust. Op school zit hun dag er vol van: eten, spelen, buitenspelen, leren, fruitmoment, ... en dat is met een reden. Helaas is dat nu volledig weg en een dagje niksen is fijn maar na een tijd begint dat ook wel te vervelen. Structuur maakt kinderen rustig. Ze weten wat te verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Ook voor jezelf kan het helpen de dingen helderder te zien en je doelen bij te stellen. Uiteraard is de planning niet heilig, zie het als een leidraad. Ga bijvoorbeeld even samen zitten en schrijf samen op wat je graag samen maar ook alleen wil doen. Zo kan je ook je werk beter plannen. Visueel deze planning en maak duidelijke afspraken, ook over wanneer mama of papa werkt.



Tip 2: Start de dag met een moment samen



Grotere kinderen en zelfs kleuters krijgen deze dagen taakjes via mail van hun juf. Dit is extra werk en vraagt opnieuw planning. Een fijn idee is om de dag te starten met een ontbijt samen en nadien samen te oefenen, kleuren of een taak samen te maken. Nadien kunnen ze even in de tuin losgaan, een kamp bouwen of apart spelen terwijl jij aan je werkdag begint in (relatieve) rust.

Ook als er geen taakjes zijn is het slim om de dag te starten met een moment samen. Speel even samen, geef aandacht. Tank bij. Kinderen hebben voelsprieten om te dedecteren dat je even snel iets wil gaan doen. Dus dat werkt niet. Als je ze even aandacht geeft, spelen ze nadien eens zo goed op zichzelf. Weet je even niet meer wat samen te doen? Ga dan even een blokje wandelen rond de blok, maak een krijttekening of lees samen een boekje. Soms hoeft het echt niet moeilijk te zijn om een wereld van verschil te maken.



Tip 3: Plan geen volle werkdag



Op het werk bestaat je standaard werkdag uit 8 uur aan je bureau zitten en doorwerken. Dit is niet haalbaar met mini collega's in huis. Te pas en te onpas moet er eentje naar het toilet, hebben ze je hulp nodig of vragen ze aandacht. Best is om te werken in blokjes van een paar uur en eventueel een conference call te plannen als ze een middagdutje doen of net na een pauze, lunch of knutselmoment samen. Geraak je niet klaar overdag probeer dan een uurtje vroeger op te staan of nadat ze in bed liggen nog even dingen af te werken. Klinkt slopend maar dit geeft je wel meer ademruimte overdag. Veel hangt af van de leeftijd en het ritme van je kind maar we kunnen enkel en alleen aanraden om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de rustige momentjes om zoveel mogelijk gedaan te krijgen.

Werken jullie als ouders allebei thuis dan is de beste tip om af te wisselen. Bijvoorbeeld mama doet de ochtendshift, papa de namiddagshift of andersom. Dit wil niet zeggen dat je elke dag een halve dag verlof moet inplannen. Maar als jij 'van wacht bent' speel jij af en toe met hen, vult al eens de drinkbeker, gaat even wandelen met hen en de andere ouder doet hetzelfde in de namiddag. Zo kan je toch relatief doorwerken. Besef dat dit een luxe is en dat teamwork ook hier een winner is.



Tip 4: Oefen en ga voor incentives



Bellen met je baas terwijl er een kleuter aan je been hangt of naast je bureau staat te roepen is geen topsituatie. Maak duidelijk en visualiseer wanneer je even geen tijd hebt om te spelen of hun vragen te beantwoorden. Zelf bij de allerkleinsten. Zo kan je bijvoorbeeld een stoplicht of hanger voor de deur van je bureau maken met een rode bol en groene bol. Als het rood is moeten ze stil zijn. Als het groen is mogen ze gewoon hun vraag stellen. Probeer dit al een keer te oefenen voor het echt zo ver is. Je zal verrast staan hoe snel kleintjes hiermee weg zijn.

Nog een supertip die hier goed werk: hoe incentives achter de hand. Maak een doos met super interessant speelgoed of leuke dingen die je je kinderen kan geven als je even iets belangrijks moet doen of even écht niet gestoord mag worden. Lifesaver! Dit kunnen nieuwe spulletjes zijn maar evengoed een afgedrukte kleurplaat of vergeten stuk speelgoed.



Tip 5: Coworking kan ook



Lukt het niet om je kapoenen zelfstandig te laten spelen, laat ze dan met je co-worken. Schuif een stoel bij aan je bureau en laat ze een tekening maken, puzzel maken of met de autootjes spelen terwijl ze naast je zitten en jij verder werkt. Dit kan uiteraard niet heel de dag maar zorgt er wel voor dat iedereen bezig blijft en je niet de hele tijd moet roepen: ga nu spelen, mama moet werken. Verbinding is in deze dagen erg belangrijk en lukt zeker wel mits enige creativiteit.



We zitten er met z'n allen in maar komen er ook met z'n allen weer uit. Deze situatie is onduidelijk voor iedereen en vraag flexibiliteit. Laat los, het vraagt een hele aanpassing en dat is normaal. Probeer al je rollen van collega tot huismoeder en schooljuf niet non stop tot in de perfectie uit te oefenen. Dit kan niet. We lopen allemaal trager deze dagen maar als we dit samen doen, komen we wel samen aan.

Veel succes!