Welke loopfiets past bij welke leeftijd?

13.05.2022

Is de loopfiets het ideale buitenspeelgoed voor jouw kleintje? Dat zou je wel denken, want er zijn zoveel voordelen aan het gebruik ervan. Het is de perfecte opstap naar de gewone fiets. Alles is aanwezig buiten de trappers. Zo wordt bij je kleintje evenwicht, de stuurvaardigheid en het gebruik van de zintuigen gestimuleerd. Al deze eigenschappen zullen later van pas komen als je mini de fiets neemt in het verkeer. Maar welke loopfiets kies je bij welke leeftijd?

Wanneer je jezelf afvraagt hoe je een loopfiets moet kiezen, is de vraag naar de leeftijd van jouw koter een van de eerste die aan de orde komt. Inderdaad, op welk moment is het gepast om hem dit geschenk te geven? Zijn er modellen die aangepast zijn aan de leeftijd van het kind? Waar moet je aan denken als je een loopfiets wilt geven aan een 2-jarige, een 4- jarige of zelfs een 1- jarige? Als er voor elke leeftijd een model bestaat, is het noodzakelijk er een te kiezen dat het best is aangepast aan de morfologie van jouw mini.Loopfiets kind1. De loopfiets voor baby's vanaf 1 jaarHet is vaak door het kijken naar andere kinderen die rijden dat jouw ukkepuk ook een loopfiets zal willen uitproberen. Er zijn veel modellen van kleine leerfietsen voor onverschrokken baby's. Drie- en vierwielers en loopwagens zijn geschikt voor baby's vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Loopfietsjes dragen vaak bij tot de allereerste stapjes. Zo raken ze vertrouwd met het duwen op hun benen en ervaren ze de eerste geneugten van het rondrijden. Sommige modelletjes zijn zelfs voorzien van een handvat om het kind vast te houden, het is dan aan mama of papa om de kleine spruit te duwen.loopfiets kind2. De loopfiets voor kinderen vanaf 2 jaarNa 24 maanden, of 18 maanden voor sommigen, zijn de meeste kleintjes in staat om te lopen. Dit is de ideale leeftijd om ze op een tweewieler te zetten. Het gebruik van de loopfiets wordt gemakkelijker en zal hen in staat stellen de spieren en psychomotorische capaciteiten te ontwikkelen.

Je kleine snelheidsduivel zal snel vooruitgang boeken in zijn evenwichtsbeheersing, maar ook in het vermogen om te anticiperen op remmen, obstakels en hellingen. Dit zal hem in staat stellen onafhankelijker te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Super leuk voor je mini, maar ook heel leuk voor mama en papa om je kleine lieveling zo te zien.

Voor de 3 jarigen is dit het juiste moment om de remmen te introduceren. Jouw kleine kapoen, die zich meer op zijn gemak voelt, zal zijn snelheid kunnen controleren en meer autonomie hebben tijdens uitstapjes. Bovendien raken ze door deze uitrusting gewend aan het fietsen.loopfiets kind3. De loopfiets voor kinderen van 4 jaar en ouderAls een kind 4 jaar wordt, staan ouders vaak voor het dilemma of ze een fiets of een loopfiets (of zelfs een step) moeten aanschaffen. Als je mini geen moeite meer heeft met een fiets zonder trappers, zal de overgang naar een klassieke fiets gemakkelijker zijn. De ervaring die jouw schat heeft opgedaan met de loopfiets, met name wat het evenwicht betreft, zou hem in staat moeten stellen vrij snel op een fiets over te schakelen. Maar hier is het vooral aan jou als ouder om te oordelen of hij al dan niet klaar is voor de volgende stap. Het is ook mogelijk af te wisselen door langzaam trapfietsen in te voeren.

Een optie kan zijn te kiezen voor deze loopfiets die je kan ombouwen en verstellen waar en je hoe je maar wilt. Groot voordeel is dat de fiets langer mee gaat omdat hij al geschikt is voor kinderen vanaf 1,5 jaar door de optie van 2 wielen achter: de 2-in-1 Trybikeblog loopfietsAltijd goed beschermd op padDoordat de loopfiets een eerste initiatie is met het verkeer is het belangrijk je kleintje onmiddellijk de juiste gewoontes aan te leren. Zet altijd een beschermende fietshelm op, zo is je mini beschermd tegen een eventuele val en zal het gebruik van de fietshelm bij fietsavonturen op latere leeftijd niet meer dan van zelfsprekend zijn. Hoe je de juiste fietshelm kiest voor je kleintje? Dat lees je in onze blog: Size matters - Wat is een goede fietshelm?loopfiets kindWij bij De Kleine Zebra hebben de leukste loopfietsjes voor kinderen. Zo kan je gaan voor een retro feel met de houten loopfiets van Janod; een knappe scooter. Verder hebben we nog supercoole tweewielers van Wishbone, Trybike en Banwood. Wij zijn er zeker van dat je jouw favoriete loopfiets voor kinderen hier ongetwijfeld gaat vinden!
Ontdek onze loopfietsen >Te ontdekken