Behangen, hoe doe je dat? De Kleine Zebra tutorial

19.03.2021

Bij DE KLEINE ZEBRA zijn we vanaf het prille begin van onze webshop fan van mooi behangpapier. Met merken als FERM LIVING, MIMI'LOUNOBODINOZ en sinds kort het Franse LILIPINSO hebben we vliesbehang van de beste kwaliteit, met de mooiste prints. Laat je inspireren door de mooie designs en kleuren, het resultaat is een prachtige kinderkamer of een unieke babykamer waar het extra gezellig vertoeven is.Waarom behangen?Vroeger werd elke kamer van top tot teen behangen, misschien heb je nog wel een herinnering aan je eigen kinderkamer. Even later begon iedereen te verven en werd behang vaak niet overwogen wegens te moeilijk/niks voor mij ... maar niets is minder waar.hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangenGeef de kinderkamer een snelle make-over en maak er hét meest gezellige plekje in huis van, dankzij een mooi behang aan de muur. Eén accentmuur in de kinder-, baby- of je eigen slaapkamer kan al meteen een hele andere sfeer brengen. Je kan ook een deel van een muur behangen, een simpel idee met een maximum resultaat. Behangen is weer hipper dan ooit! Moest je ons toch niet geloven, dan zal onze collectie behangpapier je vast wel weten te overtuigen. Je kan kiezen voor iets subtiels of ga je all-the-way voor tropische bladeren, stijlvolle dieren of een kleurrijke grafische print? Het kan allemaal.

Tegenwoordig is het gelukkig ook een pak makkelijker om te behangen door de uitstekende kwaliteit behangpapier en enkele eenvoudige, snelle tips. Laat het je dus niet afschrikken maar probeer het en je zal verstelt staan hoe eenvoudig het eigenlijk is. We geven je bij DE KLEINE ZEBRA graag de nodige tips, tricks en advies om eenvoudig te behangen met een prachtig resultaat. Iedereen kan behangen, soms ontbreekt het je gewoon een beetje aan de juiste info en moed ;-)hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangenHoeveel rollen heb je nodig?Heb je je favoriet gevonden, dan komt al snel de eerste vraag: hoeveel rollen behang heb ik nodig?

Hou hierbij rekening met de breedte en hoogte van de muur of muren en de aanwezigheid van ramen en deuren. Bekijk goed de breedte en hoogte van de behangrol en de lengte van het patroon in je behang. Meet de breedte van alle muren en tel deze bij elkaar op.hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangenEen voorbeeldje:1. Je meet de hoogte en omtrek van de kamer die je graag wil behangen. De kamer is in dit voorbeeld 2,3 meter hoog en de omtrek is 20 meter. De meeste behangrollen zijn 10 meter lang. De rol is vaak 50 cm breed. Hou hierbij rekening met de lengte van het patroon. In ons voorbeeld is de lengte van het patroon is 10 cm.

2. Je deelt de omtrek door de breedte van de behangrol. Zo bereken je het nodige aantal banen behang. 20 meter gedeeld door 50 cm = 40 banen

3. Om te weten hoeveel banen je uit 1 rol kan halen meet je je muur en reken je de lengte van de baan uit. Let op met een patroon, hiervoor tellen we de lengte van het patroon bij de hoogte van je muur. Bijvoorbeeld: lengte muur 2,3 meter + lengte patroon 10 cm = 2,40 meter. Elke baan moet 2,40 meter zijn en je kan dus 4,16 (afronden naar 4 banen) uit 1 rol halen.

4. Vervolgens bereken je het aantal rollen behangpapier dat je nodig hebt. Je hebt 40 banen nodig voor de hele kamer en krijgt 4 banen uit 1
rol. Je hebt in totaal 40 gedeeld door 4 = 10 behangrollen nodig. Opgelet: in dit voorbeeld is er geen rekening gehouden met ramen en deuren.hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangenSnelle stap-voor-stap instructiesBestel het nodige behang en aantal rollen. Bij sommige merken hebben we voorrraad, andere merken hanteren een productietijd van 2 à 3 weken, laat je hierdoor niet afschrikken. Dit is omdat dit behangpapier speciaal voor jou wordt geprint en we er zo voor zorgen dat al je papier exact dezelfde kleur heeft, kleine kleurverschillen worden zo uitgesloten. Heb je al je papier in huis, dan kan je beginnen!STAP 1: Het beste resultaat krijg je al je behangt op een droge, stofvrij en gladde ondergrond. Probeer gaatjes, scheuren en oneffenheden eerst weg te werken met plamuursel en schuur ze glad. Het fijne van behang is dat het oude muren bedekt en strakker kan maken.

STAP 2: Het is mooi als het patroon goed over je muur verdeeld wordt. Daarom moet het vaak verspringend worden geplakt, zodat je patroon mooi aansluit en de motieven doorlopen. De hoogte van het patroon staat aangegeven op de rol of bij de beschrijving op onze site. Bekijk eerst het patroon goed. Leg de rol op de grond en kijk waar het patroon matched maar kies ook de looprichting van je print, bijvoorbeeld naar beneden hangende bloemen zijn niet zo fijn om naar te kijken. Meet vervolgens je banen uit en knip of snij ze op maat.

STAP 3: Trek een loodlijn van boven naar beneden op de muur met potlood. Gebruik hiervoor een waterpas of een schietlood. Hier komt de eerste baan tegenaan.

STAP 4: Voorzie de juiste lijm voor jouw type behangpapier en breng het plaksel volgens de gebruiksaanwijzing aan. Gebruik eventueel een borstel voor de hoekjes en kantjes en smeer het per 1 à 2 banen op de muur.

STAP 5: Breng het behang met vochtige lijm direct op de muur aan met ongeveer 5 cm overlap bovenaan dat je later kan afsnijden. Heeft het behang een patroon dat in de breedte moet aansluiten, dan heb je soms een grotere marge nodig afhankelijk van je patroon. Vliesbehang kan direct vanaf de rol worden aangebracht. Plaats het recht naast je loodlijn en strijk het papier van boven naar beneden glad, van het midden naar buiten toe. Gebruik hiervoor een spatel, behangborstel of een droge doek. Het is erg belangrijk dat de eerste baan loodrecht hangt, controleer dit even met een waterpas. Met vliesbehang kan je ook nog corrigeren als een baan niet helemaal recht hangt. De rest van de banen sluit je hierop aan, daarom is de eerste baan de belangrijkste.

STAP 6: Bovenaan langs het plafond en onderaan de plint snijd je het behang op maat met behulp van een liniaal en een breekmes.

STAP 7: Herhaal stap 3 zoveel als nodig en zorg ervoor dat je patroon elke keer matched met het papier dat al tegen de muur hangt. Je kan het papier lichtjes verschuiven zodat de print mooi doorloopt. We raden aan de behangbanen zijkant tegen te zijkant plakken zonder overlapping. De naden druk je aan met een schone doek of een behangersrolletje. Verwijder overtollige lijm voor het drogen zachtjes af met een propere doek, best niet schrobben om het papier niet te beschadigen.

Ben je klaar en hangt alles ertegen, zorg dan dat je de kamer goed laat verluchten om het papier te laten drogen en klaar is kees!hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangenNog enkele tips en aandachtspunten1/ Bestel al het nodige behang in 1 keer

Behangpapier heeft steeds een kleurcode. Let erop dat alle rollen dezelfde kleurcode hebben, dit voorkomt kleine kleurverschillen. Als je de nodige rollen in één keer besteld ben je zeker dat de look en feel 100% hetzelfde is. Dit is ook de reden dat je behangpapier niet kan retourneren. Bewaar behang in de originele verpakking op een droge en donkere plek. Blootstelling aan direct zonlicht kan het papier deels verkleuren. Wil je graag het behang van je keuze eerst in het echt zien? Bestel dan via welcome@kleinezebra.com een proefstaal (€2/stuk) zo kan je eerst de kwaliteit in het echt voelen en zien.

2/ Kies zeker de juiste lijm

Gebruik de juiste lijm. Volg de instructies op het behang. Voor vliesbehang bestaat er speciale lijm voor vliesbehang. Gebruik deze en geen traditionele behangerslijm. Je kan de muren insmeren en het behang aanbrengen in de natte lijm. Wrijf lijmresten onmiddelijk af met een licht vochtige doek. Je kan loskomende randen na het drogen verhelpen door de lijm met een fijne borstel aan te brengen achter de randen.

3/ Begin niet in de hoek

Je hebt de neiging om van hoek naar hoek te werken maar in geen elk huis is de hoek 100% recht. Een goede tip is dus om net niet in de hoek te beginnen maar aan een deur of de breedte van een pand weg van de hoek. Gebruik een schietlood of waterpas om recht te werken en voorkom je dat je tussen je laatste band en de deur nog een smal strookje behang moet plakken en de rest van de band over hebt. Het resultaat van je muur is zo ook gewoon mooier.

4/ Niet panikeren bij blaasjes

Hangt het papier ertegen en heb je een luchtbel? Wacht tot alles opgedroogd is en heel vaak verdwijnen ze vanzelf. Je kan eventueel kleine blazen met een naald doorprikken. Vergeet niet de overtollige lijm af te afdoppen met een doekje. Werk met een spatel zodat je het behang goed kan aandrukken tijdens het bevestigen aan de muur, hierdoor is de kans op blazen al een pak minder groot.

hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangenhoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangen

hoe moet je behangen - tip en tricks - de kleine zebra - kidnerkamer behangen

Hopelijk hebben we je wat kunnen inspireren en ben je klaar om van de kinderkamer een fijn plekje te maken. En vinden jullie plezier om aan de slag te gaan. Bekijk zeker onze fijne collectie behangpapier met mooie prints van hippe interieur- en kindermerken en deel gerust jullie kamertjes via instagram, altijd leuk om het resultaat te zien.Kies jouw favoriete behang >