Hoe begin je aan potjestraining?

10.08.2020

Op het potje. Elk kind moet het leren en elke ouder moet er vroeg of laat aan beginnen. Maar wanneer is je kind klaar om zindelijk te worden en hoe pak je het best aan?

Allereerst is elk kind natuurlijk anders en uniek maar met deze 5 tips ben je al een goed eind weg om in je opzet te slagen.op het potje enkele tips voor een goed resultaatTip 1: Wanneer is je kind klaar om zindelijk te worden?

Dé vraag die elke jonge ouder zich vroeg of laat stelt. Wanneer is het beste moment? Wel, starten met zindelijkheidstraining kan op verschillende momenten. Je kiest zelf of je start terwijl je zelf even thuis bent, in de warmere zomermaanden, een paar weken voor het instapmoment in school of pal op hun 2e verjaardag. Sowieso is het een mijlpaal maar één van de eerste regels bij potjestraining is dat er eigenlijk geen regels zijn. Je volgt best je kind, dat jij het beste kent. Het ene kind is er echt klaar voor, het andere heeft er wat langer tijd voor nodig. Weet dat dit helemaal oke is. Het enige dat wel aangeraden is, is consistent zijn. Eens je start, hou dan vol. De beloning zijn groot zijn ;-)Tip 2: Spot de signalen

Het juiste moment kiezen is makkelijker als je enkele signalen kan ontdekken die aangeven dat jouw kleintje er misschien wel klaar voor is:

-> Als je kindje aangeeft dat hij pipi of kaka moet doen of heeft gedaan.

-> Als je peuter plots geirriteerd geraakt van een vuile luier waar hij voordien helemaal geen erg op had.

-> Als ze geen elke 5 minuten meer pipi doen maar het langer droog houden, bijvoorbeeld een droge luier na een middagdutje.

-> Wanneer je eigen toiletbezoek ineens erg interessant blijkt te zijn en ze zelf op het potje willen (blijven) zitten

Spot je enkele van deze signalen, dan is het zeker tijd om het eens te proberen en het potje in jullie huis echt te introduceren.Tip 3: Wat is een goed potje?

Uiteraard zal je eerst op zoek moeten gaan naar een goed potje. Bij voorkeur een laag en makkelijk proper te maken exemplaar, eventueel met rugleuning. Zo kan je kleintje comfortabel plaats nemen en even blijven zitten in een aangename houding. Zittend plassen met de voetjes op de grond is de beste positie, ook voor de jongetjes. Laat je kleintje niet te lang op het potje zitten maar vooral in het begin zal je peuter er vaak en iets langer op zitten dus een goed exemplaar is zeker geen overbodige luxe.jontan potjes potjestraining de kleine zebraDaarnaast is er ook de optie andere mogelijkheid is het zitje bovenop de toiletbril, dan moet je ook best een opstapje voorzien. Al is het aangeraden hier niet mee te starten omdat kinderen er nog niet vertrouwd mee zijn en het minder comfortabel en relaxed zit. Met Dot.baby hebben we potjes die je kan gebruiken als verkleinbril én opstapje. Zeker het ondekken waard.jontan potjes potjestraining de kleine zebraAangezien het belangrijk is om op elk moment van de dag de potjestraining te kunnen verderzetten, kan het handig zijn om er minstens twee aan te schaffen. Ga je op reis, neem het potje dan mee. Op stap met de auto? Vergeet het potje niet. Op een snelwegparking kan je makkelijk stoppen om je peuter te laten plassen.Tip 4 Verwacht geen mirakels

Naast de juiste accessoires - een potje, opstapje, makkelijke kledij en eventueel oefenbroekjes - heb je vooral tijd nodig. Het is een hele aanpassing en de hoop dit op een paar dagen of dat ene verlengde weekend te fixen kan je best laten varen. De stress voelt een kind ook. plan dus best even geen activiteiten buitenshuis of bij andere mensen thuis ;-) maar blijf in je vertrouwde omgeving en blijf altijd positief. Oefening baart kunst!

Voel je aan dat het gegevens pip op het potje nogal vaag lijkt voor je kind haal er dan een leuk boekje bij over potjestraining, laat de favoriete pop ook meedoen of speel een spelletje. Zo wordt het tastbaarder en komt de klik er misschien sneller.

Tip 5 Victory is sweet

Hoe onoverkomelijk het ook lijkt om eraan te beginnen, uiteindelijk slaagt elk kind erin 'droog' te worden. We zeggen niet dat het onder slag of stoot zal gaan en misschien krijgt je kind wel een terugval of lukt de zindelijkheid 's nacht niet direct maar eens je uit de luiers bent, breekt een nieuwe fase aan. Eentje zonder verzorgingstafel, zonder luierwissels op de gekste plaatsen en met af en toe rennen naar het dichtsbijzijnde toilet maar hé, het zal juliie lukken. Good luck!Start de potjestraining in stijl > >Te ontdekken