Hoe beperk je de schermtijd van kinderen?

06.02.2024


Het digitale tijdperk heeft de hele wereld, inclusief onze dierbare kleine koppige koppen, overspoeld. Het uitdaging om de scherm tijd van kinderen te beperken wordt dus cruciaal voor hun ontwikkeling. In deze blog gaan we de impact van schermen op kinderen verkennen, de aanbevelingen van experts over schermtijd bekijken en vooral, super stijlvolle ideeën delen om hun blootstelling aan schermen te verminderen terwijl ze plezier hebben. De Kleine Zebra, altijd op zoek naar trends en bezorgd over het welzijn van kinderen, biedt schattige en educatieve alternatieven om hun nieuwsgierige geesten te boeien zonder scherm.Wat zijn de impacten van schermen op kinderen?


Schermen zijn overal, en hun excessief gebruik kan negatieve effecten hebben op de ontwikkeling van kinderen. Studies tonen aan dat jongeren die veel tijd voor schermen doorbrengen, kunnen kampen met aandachtsproblemen, taalvertragingen, en zelfs slaapstoornissen. Deze digitale hulpmiddelen, als ze niet met mate worden gebruikt, kunnen de capaciteit van kinderen om met de echte wereld te interageren belemmeren, hun creativiteit beperken en hun natuurlijke verkenning van de omgeving inperken. Het is daarom cruciaal om de juiste balans te vinden zodat schermen een leer- en entertainmenttool blijven zonder inbreuk te maken op de gezonde ontwikkeling van onze kinderen.


scherm tijd kindAanbeveling schermtijd kind


Volgens psychiater Serge Tisseron, is het essentieel om de 3-6-9-12 regel te adopteren om het gebruik van schermen bij jongeren te kaderen. Deze benadering beveelt aan:

  • Kinderen niet bloot te stellen aan schermen voor de leeftijd van 3 jaar ;
  • Het gebruik van videogames te beperken voor 6 jaar ;
  • Internet onder toezicht te introduceren vanaf 9 jaar ;
  • Sociale netwerken alleen toe te staan vanaf 12 jaar.


Het volgen van deze richtlijnen helpt om kinderen te beschermen tegen de potentieel schadelijke effecten van schermen, terwijl het deze hulpmiddelen op een voordelige manier in hun leven integreert.Hoe de schermtijd voor kinderen te verminderen?


Geconfronteerd met de alomtegenwoordige verleiding van schermen, biedt De Kleine Zebra een combo van superleuke oplossingen om uw kinderen te betrekken bij offline activiteiten die stimuleren.1 | Maximaal plezier met het kaartspel Eenhoorns in de wolken van HABA


Dit betoverende kaartspel van HABA is het perfecte tegengif voor een overdosis aan schermgebruik. Met zijn eenvoudige regels en sprookjesachtige universum belooft het urenlang plezier en verbeelding.2 | Leren terwijl je speelt met een educatieve poster met stickers van Poppik


Transformeer leren in een avontuur! De educatieve posters van Poppik en hun herpositioneerbare stickers nodigen uit om de wereld op een interactieve manier te ontdekken door stickers op verschillende thema's te plakken.


poster stickers poppik3 | Om de logica te stimuleren, spelen we het gezelschapsspel Waar is Wanda? van HABA


Dit bordspel stimuleert het denkvermogen en de logica, terwijl kinderen plezier hebben met het zoeken naar Wanda in verschillende scenario's. Een must-have voor kleine detectives in spe...4 | Wiskunde = FUN met de Unit Link blokken van Plan Toys


Wie zei dat wiskunde saai was? Met deze kleurrijke blokken van Plan Toys, leren kinderen de basis van wiskunde op een speelse en tastbare manier :-)


houten blokken plan toys5 | Breinbrekers met een kleine brainbreaker van Moulin Roty


Er gaat niets boven een goede brain breaker om de geest te stimuleren! Deze kleine brainbreaker van Moulin Roty is perfect om geduld en doorzettingsvermogen bij kinderen te ontwikkelen.6 | Let's draw: de waskrijtjes van Konges Slojd


Geef de creativiteit van je kinderen de vrije loop met deze kleurpotloden van Konges Slojd :-) Tekenen, kleuren, creëren, de mogelijkheden zijn eindeloos!


kleurpotloden konges slojd7 | Uren spelen met de kleine muisjes van Maileg


Deze schattige stoffen muisjes van Maileg nodigen uit tot avontuur en stimuleren de verbeelding door rollenspel. Een echte favoriet voor kinderen.8 | Creëer je eigen kleine wereld in de speeltent van Ferm Living die super handig is


Deze speeltent van Ferm Living is de ideale plek om verhalen te verzinnen, zich te verstoppen of gewoon te ontspannen. Een gezellige ruimte om de verbeelding te stimuleren... en super handig op te bergen ;-)9 | Doe zoals de groten met de puzzels van Poppik!


Met de innovatieve puzzels van Poppik ontwikkelen kinderen hun concentratie en denkvermogen, terwijl ze plezier hebben met het samenstellen van prachtige afbeeldingen.


kinderpuzzel poppik10 | Plezier & ontspanning met een geweldige Wobbel balanceerplank


De Wobbel balanceerplank is perfect voor het ontwikkelen van motorische vaardigheden, evenwicht, en het aanmoedigen van actief spel. Een must-have voor actief plezier.


wobbelboard

Ontdek waarom de Wobbel board HET droom evenwichtsbord is >


In deze hyperverbonden wereld is het essentieel om kinderen boeiende alternatieven voor schermen te bieden voor hun ontwikkeling. De Kleine Zebra, met zijn selectie van trendy spellen en activiteiten, helpt je om onvergetelijke momenten met het gezin te creëren, weg van de schermen. Door te verkennen, te spelen en te creëren zullen onze kinderen opgroeien tot welvarende, nieuwsgierige en creatieve individuen :-)AL ONS SPEELGOED >