Hoe kies je de maat van een fietshelm?

04.03.2024


Wanneer u de mooiste avonturen wilt beleven op een fiets, op een step, skateboard of rolschaatsen met uw kleintje, is het essentieel om dit veilig te doen. Een goed afgestelde fietshelm is dus een onmisbare accessoire. Maar waar dient een kinderhelm voor en hoe kiest u de juiste helm voor uw kleine avonturier? En vooral, hoe kiest u de juiste maat? We gaan alles uitleggen in deze blog!Size matters: kies de juiste fietshelmZet je hersenen aan het werk, trek een fietshelm aan!


Waarom kiezen voor een kinderfietshelm? De reden is eenvoudig: een fietshelm absorbeert de eerste impact en vermindert de schok bij een val. Wanneer uw kleintje leert fietsen, is het aanbevolen om de gewoonte aan te nemen om een beschermende helm te dragen. Geloof ons, bij de eerste fietsritjes is het risico op een kleine val heel reëel...


kinder- en volwassenenfietshelm van thousand


Aangezien uw mini-avonturier onervaren is in het fietsen en niet altijd 100% zijn evenwicht beheerst, is het verstandig zijn hoofd te beschermen met een kinderfietshelm. Bovendien moeten alle kinderfietshelmen voldoen aan de CPSC-norm (Consumer Product Safety Commission). Dit betekent dat welke helm u (of uw kind) ook kiest, u er zeker van kunt zijn dat deze veilig is. Sommige jongerenhelmen zijn zelfs ontworpen met de MIPS-technologie (Multi-Directional Impact Protection System).


De MIPS is een gepatenteerd veiligheidssysteem ontworpen om de impact op het hoofd te verminderen in geval van een val. Helmen met MIPS hebben een laag met lage wrijving binnen in de helm die bewegingen in meerdere richtingen van 10 tot 15 mm toelaat. Bij een val landt je hoofd bijna altijd schuin. De MIPS vermindert de rotatiekrachten op je hoofd bij een val waarbij je niet precies op de top van je helm valt.


De MIPS-helmen bestaan dus uit een harde buitenschaal en een zachte binnenlaag met lage wrijving. Deze laag met lage wrijving kan lichtjes ten opzichte van de buitenschaal schuiven. Een kleine toepassing die grote voordelen kan hebben en vooral ernstige schade kan voorkomen.


kinder- & volwassenenfietshelm van nutcaseVeiligheid & stijl gaan hand in hand


De basisregel bij het kopen van een fietshelm, of het nu voor uzelf of voor uw kleintje is, is om NOOIT TWEEDEHANDS TE KOPEN. Koop altijd een nieuwe helm. Met een tweedehands helm weet u nooit of deze al eens betrokken is geweest bij een val. Bij een val wordt de zachte binnenkant van de helm samengedrukt. Dit is meestal niet zichtbaar aan de buitenkant, maar de helm kan de schokken niet meer absorberen. Vervang de helm dus, of het nu voor uzelf of uw kleintje is, na een grote val.


Bij De Kleine Zebra bieden we een breed assortiment aan trendy en hippe kinderfietshelmen, want wij geloven dat veiligheid en stijl perfect samen gaan! Bijvoorbeeld, de helmen van het merk Nutcase zijn beschikbaar in coole designs, bijna kleine kunstwerken. We willen ook het lieve merk Thousand vermelden, dat niet alleen elegante helmen biedt, maar ook grote waarde hecht aan duurzaamheid, een kenmerk dat we alleen maar kunnen toejuichen bij De Kleine Zebra.


Voor de allerkleinsten is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij Banwood en de unieke kinderfietshelmen uit de CoConuts collectie. Ze bieden helmen die passen bij hun loopfietsen, TE GEK! Uw kleintje zal niet meer zonder zijn helm op avontuur willen gaan.


kinderfietshelm van nutcaseHoe weet je je helm maat?


Nu u uw favoriete ontwerp heeft gevonden, hoeft u alleen nog maar de juiste maat helm te kiezen voor uw kleine waaghals. De juiste maat vinden is belangrijk, omdat een kinderfietshelm alleen optimale bescherming biedt als deze niet te groot of te klein is. Bovendien is een goed passende helm comfortabeler, wat ervoor zorgt dat uw kind deze graag draagt.

We kunnen u geruststellen op één punt: de juiste maat kinderfietshelm vinden is niet zo ingewikkeld als het lijkt. De maat van een helm is gebaseerd op de hoofdomtrek van de drager. Deze wordt uitgedrukt in centimeters en staat altijd vermeld op de helm. Bijvoorbeeld, als u 51-53 cm ziet staan, betekent dit dat de helm geschikt is voor kinderen met een hoofdomtrek in die range.


kinder- & volwassenenfietshelm van banwood

Hier vind je de hele Street collectie fietshelmen van NUTCASE >


Bovendien gebruiken de meeste fabrikanten hun eigen maten. Deze maten worden meestal uitgedrukt in letters, variërend van XXS tot M tot L, en soms zelfs XXL. Omdat deze maten kunnen variëren afhankelijk van het merk, is het ook handig om altijd de hoofdomtrek in centimeters te controleren. Meten is weten! Meet de hoofdomtrek net boven de oren en zorg ervoor dat het meetlint recht over het voorhoofd en de achterkant van het hoofd loopt.Wat zijn de helm maten?


Welke maat fietshelm voor een baby?


De gemiddelde hoofdomtrek van een baby van 9 maanden (de leeftijd waarop ze in een fietsstoeltje kunnen worden geplaatst) is ongeveer 45 tot 47 cm. Baby's van 12 tot 18 maanden hebben een gemiddelde omtrek van 47 tot 49 cm. Een goede fietshelm voor baby's moet dus een omtrek hebben van 44 tot 48 cm.


Welke maat fietshelm voor een kind van 18 maanden tot 4 jaar?


Kinderen van 18 maanden tot 2 jaar hebben een gemiddelde hoofdomtrek van 49 tot 51 cm. De meest voorkomende omtrek bij kinderen van 2 tot 4 jaar is 51 tot 53 cm. Een fietshelm voor kinderen van een maat 48 tot 52 cm is dus heel geschikt voor de meeste kinderen in deze leeftijdsgroep.


Welke maat fietshelm voor kinderen vanaf 5 jaar?


Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar zult u waarschijnlijk op zoek moeten naar een helm met een omtrek groter dan 53 cm.


kinder- en volwassenenfietshelm van thousandDe helm moet perfect passen


De fietshelm moet perfect passen en hetzelfde gevoel geven als Assepoester met haar glazen muiltje... Wanneer u uw hoofd beweegt, moet de helm op zijn plaats blijven. Er mag dus niet te veel speling zijn, maar de helm mag ook niet knellen. Dit geldt ook voor de sluitingsriemen. Kies dus nooit een kinderhelm op de groei. Het is ook belangrijk dat de helm het zicht of gehoor van uw kind in het verkeer niet belemmert.


Plaats de helm recht, dus horizontaal op het hoofd. De voorkant moet net boven de wenkbrauwen zijn. Laat de fietshelm voor kinderen niet naar achteren glijden. Laat ondertussen een beetje ruimte voor de sluiting onder de kin. Draai dan de helm strakker met de verstelbare binnenring. Dit betekent dat u een kleine ruimte van ongeveer een vinger moet overhouden om te voorkomen dat het te strak zit.


Maak u klaar om veilig en goed uitgerust op pad te gaan, uw kleintje is klaar voor fietstochtjes, skate-avonturen of ritjes op de step. We wensen u alvast veel plezier op de fiets & vergeet niet, veiligheid boven alles!AL ONZE PRACHTIGE KINDERFIETSHELMEN >