Parenthacks om je mini zelfstandig te leren eten

25.01.2022

Vanaf het moment dat je voor het eerst vaste voeding introduceert bij je baby tot het moment dat je mini zelluf wil eten kan elke ouder praktische tips gebruiken om het eetmoment van je mini vlot - of vlotter - te laten verlopen.

Daarom willen wij van DE KLEINE ZEBRA jullie graag enkele vragen over 'hoe begin ik met vaste voeding?' beantwoorden, onze favorieten tonen en enkele tips geven om je kindje met plezier zelfstandig te leren eten.



tip eten baby



Hoe en wanneer introduceer je vaste voeding?



Allereerst is het belangrijk te weten dat vaste voeding introduceren leuk moet zijn. Tot 12 maanden blijft melkvoeding de hoofdvoeding van je kindje. Je kan het dus gerust rustig aan doen en biedt best voeding aan op vraag volgens het ritme van je kind, in plaats van op vaste tijdstippen of baby's te forceren hun bordje leeg te eten. In het begin draait het vooral over kennis maken, plezier vinden in eten en vooral proeven, proeven, proeven.



vaste voeding introduceren bij je baby kind



Zelfstandig eten is een belangrijke mijlpaal voor je baby. Niet alleen voor je instagramfeed of fotoalbum maar ook in de ontwikkeling van de motoriek en de smaak van je kind. Er bestaat geen eenduidig tijdstip om te starten met vaste voeding. Vaak beginnen ouders eraan als hun kleintje tussen de 4 en 6 maanden oud is. Maar je kan ook naar je kind kijken en hem of haar goed observeren, om zo te weten wanneer je kind er klaar voor is. Als melk niet meer voldoende is, als je kind begint te kauwen en zich goed rechtop houdt: dan kunt je beginnen met andere dingen dan moeder- of babymelk aan te bieden.

Je kiest zelf of je keuze gaat naar gemixte groentepap of goed gekookte stukjes wortel, zoete aardappel, broccoli, ... dit wordt ook wel de Rapley methode genoemd.



Het belang van smaken en texturen



Om te beginnen introduceer je best één smaak en laat je mini enkele dagen wennen alvorens een andere smaak aan te bieden. Vanaf 7-8 maanden kan je het smaakpalet uitbreiden met een gezonde mix en meer variatie.



vaste voeding introduceren bij je baby kind



Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 3 jaar zijn de smaakpapillen van je baby's volledig in ontwikkeling. Een breed smaakpalet en scala aan texturen zal hen enkel ten goede komen en wie weet wel 'goede' eters maken. Kinderen leren letterlijk elke dag eten tot ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Ze ontwikkelen hun smaak en maken echt kennis met voedsel. Maaltijd per maaltijd. Soms moet je een bepaalde smaak tot tien keer aanbieden voordat je baby iets lekker of niet lekker kan vinden, omdat herhaling het voedsel vertrouwder maakt. Dus, een beetje geduld en ieder zijn eigen ritme is key.

Textuur zien, proeven maar ook voelen doet veel. Stap af van het idee dat kinderen meteen als volwassenen moeten eten. Laat je kind zijn of haar vingers gebruiken om het voedsel vast te pakken en te ontdekken.

En als laatste tip: zien eten doet eten. Dus ga gezellig samen aan tafel zitten en eet samen. Als kinderen hun ouders met plezier zien eten is dan een pluspunt om hun relatie met eten gezond te houden.



Meer dan alleen eten



De fijne motoriek is zeer belangrijk om zelfstandig te (leren) eten maar ook voor de algemene ontwikkeling van je kind. Het is een vaardigheid waarbij de kleine spieren van de kindervingertjes en handjes getraind worden om eenvoudige maar vaak belangrijke bewegingen uit te voeren. In het begin is het naar dingen grijpen, vastnemen en uiteindelijk zal het lukken om dingen zelf in het mondje te steken en te proeven.

Zo komt aan tafel de coördinatie tussen de handen en het mondje perfect van pas.



vaste voeding introduceren bij je baby kindvaste voeding introduceren bij je baby kind



De motoriek, maar ook actie/reactie wordt voluit getest en geoefend tijdens elke maaltijd. Je baby zal aan eten willen voelen, zijn vingers in pap willen steken, bordjes omdraaien en bekers van tafel stoten. Bekijk het positief: grove en fijne motoriek worden ronduit getraind en gestimuleerd. Het is voor de goede zaak ;-) Het enige wat we kunnen doen is dat toejuichen toch? Dat... én enkele van onze tips en must-haves boven toveren.

Want naast het tijdstip om te beginnen, de motoriek en smaakpapillen hebben we ook:

5 PARENTHACKS om elke maaltijd leuker en smakelijker te maken:



#1 Een schepje voor mama, een schepje voor papa, ...



Is je baby klaar voor vaste voeding? Start dan met siliconen lepeltjes. Ze zijn gemaakt uit zachte en toch veilig materiaal, bovendien is het een goede overgang van de speen van een babyflesje of mama's borst naar vast eten. Je kleintje kan het ook vastnemen en bewonderen, misschien eens zelf in zijn mond steken en zo vertrouwd worden met dit voor hen vreemde voorwerp. 

In onze shop vind je mooie eerste lepels in allerlei kleuren, maar ook lepels die ergonomisch zijn bijvoorbeeld van CAM CAM of MINIKOIOI

In het begin zal de reis van lepel naar mond moeilijk zijn zonder te morsen. Maar na enige oefening en aanmoediging zal je kind in staat zijn deze vaardigheid geheel zelfstandig te voltooien. En tussenin is een placemat bijvoorbeeld van MUSHIE een onmisbaar item op je tafel dat makkelijk en snel afgekuist kan worden en eindeloos dienst kan doen ook als je kindje groter is. Ook fijn en duidelijk voor grotere kindjes om zijn of haar plekje aan tafel duidelijk te maken.

Vanaf de leeftijd van 2 tot 4 jaar kan een lepel het gezelschap krijgen van een kindervork, zodat je kleintje kan beginnen te pikken en preciezer leert te zijn. Later kan je dan als derde stap ook een kindermesje toevoegen. Niet om te snijden maar waarmee je het eten van het bord op de vork kunt duwen zonder met de handjes te eten.

#2 Handige tools maken het leven makkelijk



Twijfel je om je baby vaste stukjes te geven, dan hebben we een fijn tool van MINIKOIOIMet de Pulps van Minikoioi kan je je baby op een veilige en gezonde manier nieuwe smaken van fruit of groenten laten ontdekken. Je kan er stukjes fruit of groenten in steken en je kleintje nieuwe smaken laten kennen. Fijne extra tip: gebruik gekoeld of bevroren voedsel om doorkomende tandjes en knagend tandvlees te verzachten. Leuk, lekker en heerlijk tegelijk!

vaste voeding introduceren bij je baby kind



#3 Bordjes met overzicht 

Een vaste maaltijd serveer je liefst op bordjes. Ook hier hebben we een ruime keuze bij DE KLEINE ZEBRA. In het begin zijn bowls of bordjes met een zuignap een zege. We hebben er in verschillende kleuren en materialen, voor ieder wat wils. Check bijvoorbeeld zeker de bordjes/placemats van EZPZ fun of SKIPHOP. Deze kinderborden blijven kleven aan de tafel of het tablet van je kinderstoel. Een droom voor ouders die rond vliegende en omgedraaide borden willen vermijden.

Kinderborden met vakjes en onderverdelingen zijn dan weer perfect voor kleine fijnproevers.

Zoals we reeds vertelden hierboven wordt het aangeraden om baby's en peuters aparte smaken goed te laten ontdekken en proeven. Deze parenthack voor aan tafel maakt het makkelijk om eten mooi van elkaar te scheiden en toch prima voor te schotelen aan je mini. Bij LIEWOOD, DONE BY DEER en SKIP HOP heb je een ruime keuze.

vaste voeding introduceren bij je baby kind



#4 slabbetjes, slabbetje en slabbetjes



Zelfstandig eten, dat leer je niet op 1 dag. Dus investeer ook zeker in een paar mooie én degelijk kinderslabben. Onze voorkeur gaat uit naar dikke zachte slabben van KOEKA met drukknoopjes, de waterproef Lai slabben van LIEWOOD. Of de MERLE slabbetjes van hetzelfde Deense merk met lange mouwen. Een zege voor ouders die hun kinderen gerust zelfstandig willen laten/leren eten, én zij die houden van een mooie outfit en hun kind niet steeds in bad willen steken na het eten.



vaste voeding introduceren bij je baby kind



Ook een topper zijn de siliconen slabben van MUSHIE. Deze zijn voorzien van een opvangvak - hallo heerlijk! - en komen in tal van kleuren en prints. Bovendien zijn deze slabbetjes makkelijk mee te nemen op reis of in je luiertas en gewoon af te wassen na gebruik met wat water. Herbruikbaar, duurzaam, super stylish. Win, win, win.



#5 Het plezier van drinken



Van al dat eten krijg je dorst natuurlijk. Flesjes zijn het eerste hulpmiddel waaruit je kleintje zelf zal leren drinken. Eerst in de armen van mama en papa, daarna leren ze hun flesje zelf vast te houden. Drink- en tuitbekers zijn prima hulpmiddelen om morsen te voorkomen en zelfstandige kleintjes zelf te laten drinken.

Al is het vanaf 12 maanden ook aangeraden om je kind te laten wennen aan het drinken uit een open glas of drinkbeker. Voor zij die vaak morsen zijn zachte siliconen bekers met rietjes en of met een deksel ook een heel goed alternatief. De collectie van DESIGN LETTERS en de Ellis bekers van LIEWOOD zijn zeker het checken waard. Schol en laat het smaken!



vaste voeding introduceren bij je baby kindvaste voeding introduceren bij je baby kind



Alles voor je kleintje om te eten en drinken >



Te ontdekken