Voor het eerst naar school? Onze 6 tips!

21.08.2022

Nog 10 dagen zomervakantie en het is september. Tijd om weer te wennen aan boekentassen in de gang, hobby's die je agenda insluipen, elke ochtend op tijd opstaan, boterhammen smeren, ... klinkt bekend in de oren of nog heel ver weg?

Misschien is het wel de eerste keer dat je mini naar school vertrekt. Of heb je een instapper of kleuter die je graag wil helpen om er een mooie schoolstart van te maken. Daar willen wij graag bij helpen met enkele simpele maar doeltreffende tips.de eerste keer naar school tipsTip 1: bereid de eerste schooldag samen voorVoor het eerst naar school = nieuwe schoolspullen op maat van je mini. Sla deze stap niet over en kies samen een boekentas, drinkfles, brooddoos. Natuurlijk raden we aan om een 'voorselectie' te maken zodat je je kindje een beetje kan sturen maar samen kiezen zorgt ervoor dat je kleuter nadien beter zal weten welke spullen van hem of haar zijn en ze niet stil blijven zitten als de juf straks roept: wiede wiede wiet van wie is dit? Plus de kans op verloren spullen wordt zo meteen ietsjes kleiner. Al mag je je voorbereiden om een paar tripjes naar de verloren voorwerpen op school, dat is onvermijdelijk en gewoon een nieuwe realiteit ;-)

Zorg ook waar mogelijk voor goede herkenning van hun spulletjes: onze originele collecties zijn een goed begin maar een duidelijke sticker op de brooddoos met hun naam of bijvoorbeeld sleutelhanger aan de boekentas kan zeker ook helpen. Dit maakt het makkelijk voor je mini om zijn of haar spullen snel terug te vinden en geeft een goed gevoel/zelfvertrouwen.Tip 2: Op een speelse manier vertellen wat school isKen je de planning van de klas? Bespreek de schooldag op voorhand even met je kind. Voor het eerst naar school dat doe je maar één keer in je leven dus dat is natuurlijk spannend. Maar eens je kind de dag kent schept het orde en rust.

Zo hebben we een spelletje van HABA Mijn Dag om de dag te overlopen en nieuwe routine al een keertje op een speelse manier te introduceren. Ook de Edulo weekplanner van DJECO is een fijne manier om concreet te vertellen over de week en de plek van school daarin.

Ook leuk is bijvoorbeeld om een aftelkalender te knutselen, gewoon met papier en stiften en zo elke dag af te tellen naar het grote moment.Tip 3: Kies schoolspullen op hun maatEen boekentas met een makkelijke sluiting van velcro of een rits met grote hanger van TRIXIE, is makkelijker voor een kleuter om zelf te openen. Te kleine boekentasjes zijn moeilijk in te laden, ze grote onhandig is gebruik. Kijk bij de beschrijving goed naar de formaten en features bij elke tas en kies een exemplaar op maat van je mini. Zo zorg je er ook voor dat je kleuter zelfredzaam wordt.

Ook een drinkfles met een makkelijke opening (maar vooral ook sluiting) zoals de stalen Falk of onbreekbare Warren drinkfles van LIEWOOD is onmisbaar. Kies een kleine drinkfles van 250 ml of 350 ml, zo wordt het boekentasje niet te zwaar. Ga voor een brooddoos met vakjes zodat je een goed overzicht geeft van de lunch en snackdoosjes die makkelijk door de kleinste vingertjes open kunnen worden gedaan: het is belangrijk dat je niet alleen maar het mooiste maar ook voor het handigste kiest. Oefen ook al even thuis met alles; in de boekentas te stoppen, eruit te halen en open te doen en vermijd zo dat drinken en eten vrij spel krijgt in de boekentas van je mini.

Onze tip: drinkflessen met plooirietjes zijn erg dankbaar voor de allerkleinste schoolganger. Gaat het in het begin een beetje stroef, geen nood: beweeg het rietje enkele keren over en weer na een tijdje gaat het veel soepeler. En kan je kleuter perfect zelfstandig drinken wanneer het maar wil. Hoe leuk is dat?de eerste keer naar school tipsTip 4: Iets vertrouwds, schept vertrouwenEen slaapknuffel of doekje mag gerust mee naar school. Zorg dat je een kleuterboekentas kiest die compact is maar toch nog net genoeg plek heeft voor dat extra vertrouwd iets. Als een knuffel niet mag en je hebt niet genoeg plek kan je ook iets mini in de jaszak steken of een armbandje aan doen dat je kleintje eraan herinnert dat je toch bij hen bent.

Ook een erg leuk is het knuffelknop-hartje: teken een hartje op het hand van je kleintje en van jezelf. Leg hem uit dat je zo verbonden bent en op de 'knop' kan duwen als je een knuffel wil geven aan de andere. Zo ben je toch verbonden tijdens die eerste dagen apart.de eerste keer naar school tipsTip 5: Ontprikkelen na schoolZit je de eerste dag al de muren op te lopen tot het school uit is of wil je graag zorgen voor rust na school maak dan een cosy corner in je woonkamer of in het kamertje van je mini. Wat boekjes, een zitzak, kussens of speelmatras maken het gezellig en zorgen voor rust en geborgenheid na een drukke dag vol nieuwe indrukken. We hebben in onze shop tal van sierkussens, XL knuffelsmatrasjes en meer om het extra gezellig te maken bij je thuis na school.Tip 6: Concrete vragen zijn keyJe staat vast te popelen om je kleintje op te halen om half 4 maar denk eraan dat een schooldag - zeker in het begin - heel vermoeiend is. En dat is oké. Vraag niet meteen hoe was het? om een heel verslag van de dag te verwachten maar kies voor concrete, open vragen. Vraag bijvoorbeeld de ene dag: heb je hard moeten lachen vandaag?, de volgende: Naast wie zat je in de eetzaal vandaag?, of 'heb je moeten lopen in de turnles?'

We hopen dat jullie (beide) een goede en vlotte start mogen beleven. Denk eraan niks is perfect, alles is een fase, voor je het weet kijk je naar die mini kleuters en denkt: is die van mij ooit zo klein geweest? Komt zeker goed. En veel succes, wij zullen duimen!Alles voor de eerste schooldag >Te ontdekken