#openendedplay, weet jij wat het is?

19.11.2019

Open-ended play... een trend op instagram en volgens het internet een verrijking voor de ontwikkeling van je kind. Het zou goed zijn voor de fantasie en geeft veel meer plezier tot spelen. Klinkt mooi, maar wat betekent de term nu echt?

open ended play de kleine zebra wat is het nu eigenlijk speelgoed

Open-ended speelgoed stimuleert de wilde creativiteit waarmee we allemaal geboren worden. Kinderen zijn geboren nabootsers, ze houden van rollenspelletjes en zijn van nature uit erg creatief. Open-ended play heeft geen vastgelegde structuur, er zijn geen regels waaraan je je moet houden. Je laat je kleintje(s) erop los zonder uitleg of sturing. Je kind mag zelf bepalen hoe en wat het gaat doen, ze zijn de baas van hun eigen speel-ervaring. Een klassiek voorbeeld om het gegeven te vatten is een simpele kartonnen doos - vaak is die voor kleintjes interessanter dan het speelgoed dat erin zat en kan alles worden en zijn. Zo is het ook met open-ended speelgoed!

Dit soort speelgoed is vaak tijdloos, genderneutraal en gemaakt uit natuurlijke materialen. Hierdoor 'ontgroeien' je kinderen het veel minder snel en is het dus de investering meer dan waard. De lijn tussen de speelhoek en je eigen interieur wordt er ook minder fel door. Hieronder geven we jullie graag onze 3 persoonlijke open-end favorieten mee, perfect geschikt zijn voor uren speelplezier!

De wondere wereld van WOBBEL

WOBBEL kent zijn oorsprong in de Waldorf-scholen, bij ons gekend als Steinerschool of Vrije School. Het is een krom evenwichtsbord dat enorm populair is sinds enkele jaren.

Dit houten speelgoed beweegt jong én oud, niemand kan er vanaf blijven. En het kan voor vanalles gebruikt worden: tijdens rollenspelletjes, als brug voor de auto's, om mee te wiegen, op te turnen, voor Wobbelyoga, als glijbaan in het ballenbad, om op en af te springen, om te balanceren, als tafeltje, ...

open ended play de kleine zebra wat is het nu eigenlijk speelgoedopen ended play de kleine zebra wat is het nu eigenlijk speelgoedopen ended play de kleine zebra wat is het nu eigenlijk speelgoed

We hebben een hele boel Wobbels in verschillende materialen, kleuren en afwerkingen. Met of zonder vilt. De Zebra Wobbel en Wobbel in notenhout zijn de laatste nieuwe modellen. Daarnaast is er ook nog de Wobbel Pro voor intensief gebruik en vanaf 7 jaar is het aangeraden een Wobbel XL te nemen. Welke zou jij kiezen?

Ontdek al onze Wobbels >

Maak het met KAPLA

KAPLA is net zoals open-ended play een gekend maar tegelijk vaak onbekend speelgoed. Wat kan je nu eigenlijk met al die blokjes? Wel: de naam Kapla komt van het begin van de twee woorden: KAbouter PLAnkjes. Anders dan vele andere blokken, zijn alle blokjes precies hetzelfde. De precisie maakt het mogelijk om allerlei constructie en gebouwen te maken. Inspiratie vind je in de KAPLA boeken of op het hele internet.

kapla open ended play speelgoed stimuleert de fantasie en wilde creativiteit de kleine zebrakapla open ended play speelgoed stimuleert de fantasie en wilde creativiteit de kleine zebrakapla open ended play speelgoed stimuleert de fantasie en wilde creativiteit de kleine zebrakapla open ended play speelgoed stimuleert de fantasie en wilde creativiteit de kleine zebra

Naast bouwen kan je ook spelletjes uitvinden zoals Jenga of wie weet kan je er ook wel domino mee spelen... aan jou om het te ontdekken! Ontdek ons volledige  Kapla assortiment >

Geef de fantasie van je kind wieltjes met WAYTOPLAY

De autobanen van WAYTOPLAY hebben eigenlijk geen introductie nodig. Je kiest een pakket met een aantal stukken en bouwt zelf je eigen race- of autobaan die er elke keer anders uitziet.

Moest je de veelzijdigheid van WAYTOPLAY al ontdek hebben kan je dankzij de leuke uitbreidingssets met extra bochtenparkeerplaatsen en kruispunten de fun nog groter maken!

waytoplay openendedplay open ended playwaytoplay openendedplay open ended play

Omdat dit open-ended speelgoed gemaakt in van duurzaam en flexibel rubber kan je er op elke ondergrond mee spelen, binnen en buiten, nat of droog. Tot zelf in bad!

waytoplay openendedplay open ended play

Baan je een weg naar WayToPlay >

Zo hopelijk hebben we je hiermee verduidelijkt wat er achter #openendedplay zit en wie weet kan je deze tips doorgeven aan Sinterklaas. Want het is stuk voor stuk erg mooi speelgoed, blijvertjes en perfect voor groot en klein!

Te ontdekken