Tips voor kleine handjes en fijne motoriek

10.11.2017

De kleine fijne motoriek, hoe gaat het daarmee? Doe je er iets mee of klinkt het maar saai? Je kan het perfect oefenen en je kleintje uitdagen samen te ontdekken.

Vanaf de geboorte ontdekt je kleintje de ruimte rondom hem, hij speelt ermee, zoekt zijn plaats, ontdekt het met zijn lichaam, armen, benen, met elk beweging. En stap voor stap leert hij dat alles samenhangt en deel uitmaakt van een groter geheel. Eens ze dit doorhebben komt de kleine en fijne motoriek aan bod. Hij leert dat er zoiets bestaat als hoog & laag, voor & achter, links & rechts, over & onder enzovoort… Voor ze dit allemaal onder de knie hebben, moeten ze vooral heel veel oefenen en ervaren. Actie en reactie. Al doende leert men. Ze leren alleen maar door te doen, elke dag experimenteren ze. De fijne motoriek vereist aandacht en concentratie, iets dat het jonge kind vaak nog onvoldoende bezit. Gelukkig is elke dag een speeldag voor hen en zijn er veel activiteiten die spelenderwijs kunnen worden aangeboden om het kind te stimuleren in zijn ontwikkeling.

Puzzelen is een super leuke manier om die de fijne motoriek van kindjes op een speelse manier te stimuleren. Het is vooral gericht op het werken met de handjes, maar ook de oog-handcoördinatie. Kijken, voelen, verplaatsen, bewegen, … simpele handelingen kan je denken maar voor het jonge kind is dit een hele opgave en een leerproces. Ze zullen ontdekken dat sommige stukjes perfect passen en sommige net niet. Hoe een stukje eerst niet past tot je het omdraait en dan plots wel als gegoten zit. Sommige moeten worden gedraaid of passen pas als je ze hoger of net lager legt. Het opent voor hen een hele wereld en leert hen veel meer dan je op het eerste zicht zou denken.

Als je kindje 2 à 3 jaar is, is puzzelen de uitgelezen manier om de fijne motoriek op punt te stellen. Je vindt bij ons heel wat fijn motorisch spelmateriaal: puzzels uit stevig karton met de meest prachtige kleuren en in de leukste vormen of houten inlegpuzzels vol leuke figuren van topkwaliteit. We maakten speciaal voor jullie een kleine superleuke selectie uit onze ruime collectie:

puzzels voor 2 - 3 jarigen

1/ Geweldige legpuzzel met 8 stukken van Janod

2/ Set van 2 houten puzzels van Haba

3/ Vrolijke dierenpuzzel van vilt en hout van Djeco

4/ Leuke vrachtwagen puzzel van Vilac

5/ Voelpuzzel 'Dieren van de boerderij' van Janod

6/ Toffe inlegpuzzel trein van Haba

7/ Te gekke inlegpuzzel 'op de werf' van Haba

-----

Heb je puzzelmicrobe te pakken?

Kijk vlug in onze webshop voor nog meer puzzelplezier!