Bye bye plastic ... #meiplasticvrij

06.05.2019

Doe jij mee aan #meiplasticvrij? ♻️ Goed bezig! Wil je wel maar weet je niet goed waar te beginnen? Dan helpen we je graag op weg met een paar kleine, leuke - maar vooral plasticvrije - tips. Want laat ons eerlijk zijn, alle beetjes helpen en we willen onze planeet graag overlaten aan onze kleintjes in een degelijke staat. Voor je denkt dat je alle plastic uit huis moet bannen en je de hele natuurwinkel moet gaan leegkopen ... niet overdrijven. Begin klein, stap voor stap. Wij hebben 5 simpele tips die ook nog eens mooi en kleurrijk zijn.

Allereerst: iedereen weet ondertussen dat plastic échte een dooddoener is - letterlijk en figuurlijk - het belandt vaak snel in de vuilbak, op het stort, komt via zwerfvuil in natuur en waterwegen en zo in de zee terecht. De plastic afvalberg neemt alleen maar toe en helaas is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan: het breekt niet af maar valt uiteen in microplastics, die in de lucht, de grond en het water belanden. Ze zorgen dus voor permanente vervuiling. Er is geen ‘weg’ in ‘weg’werp. Dus ... geven wij graag een paar leuke tips om de uitdaging aan te gaan en jullie huis/leven/dag stapje voor stapje plasticvrij te maken:

Bye bye wegwerpbestek

Mei is traditioneel de maand dat we massaal naar buiten trekken - als het weer het toelaat - we gaan picknicken, barbequen, geven lentefeesten en vieren communies. Geef je zelf een feestje kijk dan even naar Ekobo. Een knap ecologisch merk met prachtige bordenkommen en besteksets uit biologisch afbreekbare bamboe. Lekker kleurrijk, duurzaam en dus jaar na jaar, seizoen na seizoen, feest na feest, picknick na picknick opnieuw te gebruiken.

ekobo mei plastci vrij bestek duurzaam bamboeekobo mei plastic vrij brooddoos duurzaam bamboe

Ben je al helemaal op weg in de keuken maar mag het wel wat plasticvrijer in bijvoorbeeld de badkamer? Ekobo heeft ook een hele reeks badkameraccessoires uit bamboevezels - zoals een opstapjes, accessoire-set, vuilbak, zeepdoosje - die de vaak lelijke plastiek bekers en dergelijke makkelijk vervangen en er nog eens super stijlvol uitzien ook.

ekobo mei plastic vrij bestek duurzaam bamboe

Tot slot heeft dit ecologisch merkje ook een set strandspeeltjes, helemaal plasticvrij én superleuk van vorm en kleur.

Wrap it

Inpakfolie en vershoudsfolie ligt in praktisch elke keukenschuif. En inpakken is dik oké maar het kan ook anders: met de sandwichwraps van Keapleaf bijvoorbeeld. Je hebt ze in 2 formaten en leuke prints, plus je kan het herbruikbaar zakje afspoelen met de hand, in de wasmachine of zelfs afwasmachine. Hoe handig is dat!

mei plastic vrij snackzakje herbruikbaar zakje lunch

Deze duurzame zakjes zijn een perfect alternatief voor plastic zakjes en andere wegwerpverpakkingen. Ideaal voor een lekkere lunch, snacks en het meeste van uw favoriete sandwiches. Dit is niet alleen een hippe maar vooral ook een weldoordachte oplossing voor het meenemen van je maaltijd en snackjes .... zonder afval! Dit is de toekomst, duurzaam en ecologisch smullen van je favoriet snackje, ook leuk om mee naar school te geven met je mini. Want lief zijn voor de planeet geef je best vanaf het prille begin toe.

Drinken doen we uit de drinkfles

Wegwerp plastic flesjes zijn misschien handig maar dat zijn de hippe drinkenbussen uit roetsvrijstaal van Liewood ook en bovendien kies je zelf je favoriete kleurtje en design. Vul hem met kraantjeswater of je favoriet drankje en je bent vertrokken. Bovendien is het niet alleen een handig en stijlvolle keuze het is ook lekker duurzaam want je kan zo een fles ontelbaar keer hergebruiken en leegdrinken zonder dat de plasticsoep groter wordt.

liewood drinkfles roestvrijstaal rvs stalen drinkenbus

Wist je trouwens dat je in sommige koffiezaken korting krijgt als je je eigen koffiebeker meebrengt. We hebben leuke thermosbekers van Liewood - het exemplaar in mint is stiekem onze favoriet - die hier perfect voor in aanmerking komen. En passeer je niet vaak langs een koffiezaak, dan komen ze perfect van pas om snel te vullen voor je de deur uitsnelt om op tijd op school te geraken voor de bel gaat ;-)

liewood drinkfles rvs koffie thermos koffiebeker stijlvol bamboe eetset baby

Plasticvrij shoppen in stijl

Plastic zakjes zijn vaak het symbool voor alles wat fout was met de moderne consumptiemaatschappij. Je gebruikt ze een, 2 keer, ... gooit ze weg maar écht weg zijn ze dan niet. Ze landen op het stort, in de natuur, de zee, ... Het is niet alleen de schuld van de plastic zakjes maar toch: elk jaar voegen we aan de oceanen meer dan 8 miljoen ton (!) plastic toe. Daarom een stijlvolle én milieuvriendelijke oplossing: schaf jezelf een mooie boodschappentas aan. Zo eentje die je niet thuis vergeet maar met veel plezier overal mee naartoe pakt. Eentje die lekker groot is en je keer op keer 'nee dank je' doet zeggen tegen plastic zakjes. Shop jouw exemplaar hier.

la cerise sur le gateau herbruikbare shoppingbag plastiek zakjes bye bye

Ook spelen - en cadeautjes geven - kan plasticvrij

Mei is ook traditioneel een feestmaand. Heb je een babyfeestje, lentefeest of babyborrel in deze plasticvrije maand kies dan ook voor een gepast geschenk zonder plastic. Het speelgoed van PlanToys is gemaakt uit duurzaam hout van rubberbomen die niet langer rubber produceren en Planwood wat gemaakt wordt van de restjes hout die overblijven na de productie. 

plan toys duurzaam speelgoed mei plastic vrij cadeau

Verder wordt het speelgoed gekleurd met ecologische pigmenten en worden er geen nare stoffen gebruikt bij de afwerking. Dat is niet alleen veilig voor kinderen maar ook goed voor het milieu. Alle kleurstoffen zijn op waterbasis en zelfs de verpakking is gemaakt uit gerecycleerde materialen. Kies snel jouw cadeautje, er is duurzaamspeelgoed voor baby's tot kleuters en grotere kinderen.

_

Hopelijk helpen deze 5 simpele tips je goed op weg, wij wensen je alvast veel succes!

#meiplasticvrij

Te ontdekken