(Her)ontdek het plezier van buiten spelen!

13.04.2022

buitenspelen buitenspeelgoed voordelen tips de kleine zebra

De dag van vandaag worden kinderen bijna non-stop geëntertaind. Het laatste nieuwe speelgoed, we worstelen met schermtijd, verschillende hobby's, originele uitstapjes,... het is bijna zo dat iets simpel zoals buiten spelen niet meer op de planning staat. Waarom eigenlijk?

Buiten spelen heeft zo veel voordelen maar is bovenal - puur en simpel - leuk. Het zorgt voor een gevoel van vrijheid. Niets moet, de wereld ligt aan je voeten. Volgends ons is het een essentieel onderdeel van elke kindertijd. Lees vooral verder voor inspiratie om buiten spelen onweerstaanbaar te maken.


buiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenWat maakt BUITEN SPELEN zo belangrijk?Heeft buiten spelen eigenlijk nog wel uitleg nodig? Het lijkt voor zichzelf te spreken. Toch is het minder vanzelfsprekend dan het ooit was. Hoe vaak speelde jij zelf buiten als kind? Zonder plan, samen buiten zijn, kampen bouwen, in bomen klimmen en uren rondzwerven. Voor velen van ons was het heel gewoon in onze kindertijd. Is het niet spijtig dat het vandaag heel anders is?buiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenOké, tijden veranderen. We leven meer op ons eigen eiland. Het verkeer is drukker, de plekken om vrij te spelen zijn schaarser, buitenschoolse activiteiten talrijker. Tijd voor enkele simpele tips om de voordelen van buitenspelen weer duidelijk zien.Wat zijn de voordelen van BUITEN SPELEN?#1 - Buiten spelen is ontdekken: spelen zonder regels en verwonderd raken, je amuseren, met al je zintuigen. 

#2 - Buiten spelen is bewegen: lopen, touwtje springen, in een boom klimmen, voetballen, fietsen, .... Geen tijd om stil te zitten, neem die oeverloze energie gewoon mee naar buiten.

#3 - Buiten spelen is leerrijk: het leert je kinderen hoe de wereld rondom hen in elkaar zit. Er valt zo veel te ontdekken.

#4 - Buiten spelen is simpel: Spelen in het 'nu', zonder een bepaald doel, is een ideale uitlaatklep voor spanning en stress. 

#5 - Buiten is een boost voor het zelfvertrouwen: het motiveert om nieuwe dingen te ontdekken en risico's in te schatten.

#6 - Buiten spelen is goed voor de motoriek: het leer kinderen over ruimte, diepte, afstand en snelheid beter in te schatten.

#7 - Buiten spelen is sociaal: kinderen vinden elkaar, leren samen spelen op hun eigen ritme. Ze lossen ruzies samen op, zonder tussenkomst van volwassenen.

#8 - Buiten spelen is goed voor de concentratie: ze moeten al zo veel hun aandacht kanaliseren en de regels volgen. Het geeft zuurstof en is een ideale uitlaatklep voor spanning en stress. buiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenbuiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelen5 TIPS voor oudersBuitenspelen betekent nieuwe ervaringen opdoen. Ruimte om te rennen, te fietsen, te springen. Lawaai te maken en energie kwijt te raken.

Er zijn échte buitenkinderen, en kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben. Zoals je hierboven kan lezen is één van de voordelen van buiten spelen dat het simpel is. Veel heb je er niet voor nodig. Al zijn er altijd sommige die een duwtje kunnen gebruiken om de buitenwereld te gaan ontdekken. Elk kind vindt wel iets leuks om te doen buiten! Misschien is je kind niet meteen mee met het buiten te gaan of volgt al snel de vraag: maar wat moet ik dan doen? Daar kunnen wij bij helpen.TIP 1/ Veel heb je niet nodigMeteen een simpele om te beginnen: hou het simpel. Je hebt geen grote speeltuin of oneindig bos nodig om te kunnen buiten spelen. Knap niet af op het feit dat je geen grote tuin heb, aan een bos woont of in een drukke straat. Zie de opties, ze zijn er zeker wel: in de tuin, het park, op pleintjes... 

Kinderen zien verrassend snel veel speelmogelijkheden. Een rommelig tuinhoekje, een open veld of een braakliggend terreintje in de buurt is vaak genoeg. Ga samen een kamp bouwen, insecten zoeken in de tuin, moddertaartjes bakken of verstoppertje spelen. Is je kind geen fan van wilde spelletjes? Misschien geniet het wel van een stukje moestuin waar het zijn gang kan gaan, van buiten een boek lezen op een rustig plekje of blaadjes bijeen harken. Ook dat is onderdeel van het outdoor leven.

Merk je dat je bezorgdheden soms een rem zijn op het buitenspelen van je kind? Ga dan samen op verkenning maar heb ook vertrouwen. Absolute veiligheid bestaat niet. Een geschaafde knie of een buil horen erbij en zijn vaak snel opgelost met een grote pleister of een dikke kus van papa of mama.


TIP 2/ Tijd kan je makenSchooltijd, schermtijd, quality time, hobby's, playdates, vakantie ... we plannen het allemaal in onze agenda maar waarom krijgt buiten spelen geen plekje?

Een vaste richtlijn hoeveel kinderen 'moeten' buiten spelen, bestaat niet. Elk kind is ook anders. Toch is het fijn om van buitenspelen een momentje te maken. De gewoonte zal dan snel volgen. Wissel af met schermtijd en plan de vrije tijd van je kind niet vol met vaste activiteiten. Buiten spelen evolueert mee met je kind. In het begin zal je misschien vaak mee moeten doen of heeft je kleintje veel toezicht nodig. Ook dat is een fase. Maak eventueel afspraken met buren om je kindjes samen te laten spelen en zorg zo stap voor stap voor meer zelfstandigheid.TIP 3/ Elke dag is een buitenspeeldagHét argument bij uitstek om niet buiten te spelen is vaak het weer. Maar laat is duidelijk zijn: het is altijd buitenspeelweer.

De zon lokt ons naar buiten maar tegelijk is er ook het wisselvallige Belgische klimaat. Niet getreurd: ook als de zon niet voluit schijnt, als het buiten nat is of zelfs tijdens een regenbui kan je buiten spelen. Zie niet alleen de bezwaren maar ook de oplossingen. Slecht weer bestaat niet, alleen onaangepaste kledij. Geniet van wat het weer en de seizoenen te bieden hebben. Met elk seizoen komen er nieuwe speelkansen.buiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenbuiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenVuil worden hoort erbij. Is het gras nat? Trek je kindje een regenpak aan, wil je geen jas trek dan toch een muts aan of leuke regenlaarsje om in de plassen te springen. Voorzie aangepaste buitenspeelkledij of vuil-worden-mag outfits. Leg de speelkleren op een vaste plek klaar, samen met makkelijke schoenen om aan- en uit te trekken. Je mini zal het fantastisch vinden en de rem is eraf om op te letten tijdens het spelen. TIP 4/ Leef het voorZoals zo veel zaken in de opvoeding is voorleven altijd een goed idee. Geef het goede voorbeeld: hoe vaak ben je zelf buiten bezig? Als je zelf altijd binnen blijft, zullen je kinderen dat gedrag makkelijk kopiëren. Maak samen een wandeling in het bos, een fietshoekje rond de blok, ga picknicken in het park of na het eten nog even een balletje gooien op het pleintje om de hoek.buiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenWord zelf een echte buitenspeel-ouder en ontdek samen de kunst van het buiten zijn.

Toon dat je buitenspelen waardeert. Verzamelde takken en keien zijn echte schatten voor je kind, misschien kan je buiten met binnen verbinden en maak een plek in huis - of in de kinderkamer voor hun verzamelde schatten uit de natuur. Een wandplank speciaal voor buitenspeelschatten zal vast en zeker in de smaak vallen.buiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenbuiten spelen buitenspeelgoed de kleine zebra voordelenTIP 5/ Op maat van je kindGa voor buitenspeelgoed op maat van je mini: houdt hij van de natuur: check dan onze loepjes en zelf een insectenzuiger. Onze collectie loopfietsen en kindersteps zijn het ideale lokmiddel om naar buiten te gaan. Is je dochter meer een bouwer dan is de Terra Kids collectie misschien wel iets: bouw een vogelhuisje of insectenhotel.

Heb je meer een actief kind dan zal een simpele maar degelijk bal, leuke vlieger of springtouw genoeg zijn om het buitenspeelmoment te starten en nog leuker te maken.Het leukste BUITENSPEELGOED >