In bad met je baby: 5 tips!

21.03.2023

1. Hou je baby warm tijdens het badritueel



Zorg dat je baby voor, tijdens en na het badje geen kou vat. Een goede voorbereiding is key.

Maak de kamer waar je je baby in bad doet lekker warm. Hou de ramen en deuren gesloten; zo komt er geen koude lucht naar binnen. Zorg dat het tussen 20 en 24 graden is in de kamer.



badjas, badcape, bad



Leg alle babyspullen klaar voordat je begint. Denk aan een aankleedkussen, hydrofiele handdoek of badcape, propere luier, billendoekjes, billenbalsem en kleertjes. Een kruikje of warmtekussen is ook handig om de kleertjes lekker warm te houden. Let er op dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aanliggen, want die kunnen dan te heet worden. Het verwarmen van de kleertjes is niet noodzakelijk en hoef je enkel te doen bij een pasgeboren baby.

luier, pamper



Maak het badje schoon voordat je baby in bad gaat. Heb je geen badje? Je kan je baby ook perfect in de gootsteen of een emmer/mand wassen. Maak ook deze goed schoon. Er bestaan ook speciale badjes of kussens voor in de gootsteen. 

Zorg voor de juiste temperatuur van het babybadje. Het water mag 37 graden zijn. Voel met een badthermometer of het water niet te warm is. Je kan ook je elleboog gebruiken. Deze heeft een dun velletje waardoor je goed aanvoelt hoe de temperatuur straks voor je baby is. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je eigen lichaamstemperatuur en het water , is de temperatuur goed. 
Tip: vul het bad voordat je je baby uitkleedt en maak het water een graad warmer. Dan is het water op temperatuur als je baby klaar is om in bad te gaan. 

billendoekjes, luiers


2. Doe je baby niet té vaak in bad

Op zijn geboortedag heeft je baby een vettig, wit laagje op zijn huid. Dit laagje bestaat uit vernix. Het is beter om dit laagje er nog niet direct af te spoelen. Je baby hoeft daarom pas op de tweede of derde dag na de geboorte in bad. 

Tijdens de eerste maanden wordt je kindje nauwelijks vuil, behalve bij zijn billetjes of na een poep- of plasaccidentje. Te veel in bad tast het beschermende huidlaagje aan. Bovendien kost het je baby energie om na het bad zijn eigen lichaamstemperatuur weer op te bouwen. Je kindje hoeft dus niet zo vaak in bad. Voor een baby is 2 tot 3 keer per week ruim voldoende.

bad, badjas, badcape



Je kan natuurlijk wel kiezen voor een dagelijkse snelle wasbeurt. Hiervoor kleed je je baby niet helemaal uit. Zo blijft hij warmer. 
Reinig het gezichtje voorzichtig met een hydrofiel washandje. Was het lichaam met milde, natuurlijke crème die niet in de ogen prikt. Vergeet zeker de huidplooien niet. De billetjes kan je, als dat nodig is, extra schoonmaken met olie. Zorg ook bij de dagelijkse wasbeurt voor een warme kamer.

 

aankleedkussen, verschoningskussen



3. Kies voor een geschikt moment om je baby in bad te doen

Het is niet fijn om je kindje direct na een voeding in bad te doen. De kans bestaat dan dat hij wat melk teruggeeft in het badje. 
Maar ook als je kindje hongerig is, is het geen fijn moment. Een goed moment om je baby in bad te doen is een half uur na de laatste voeding

Als je kindje al wat ouder is, is voor het slapen gaan een fijn moment. Je kindje wordt moe van het badje en valt vervolgens lekker in slaap.

badjas, badcape, badhanddoek



4. Gebruik natuurlijke babyproducten

Het is verstandig om een badproduct te gebruiken dat speciaal ontwikkeld is voor de gevoelige babyhuid. Een speciaal samengesteld babybad reinigt de huid mild van bijvoorbeeld restjes van luiercrème. Als je enkel water gebruikt kan het dunne en tere babyhuidje uitdrogen. Ook is het niet aan te raden om schuim in het badje te doen.

Het is aan te raden om een mild badproduct te gebruiken zoals Calendula Shampoo & Douchecrème, dat voedende ingrediënten zoals amandelolie, en kalmerende ingrediënten, zoals biologische Calendula bevat. Voor onrustige en overprikkelde kindjes is Weleda Calendula Welterustenbad ideaal. De biologische tijm die het bevat, helpt het lichaam van de baby te verwarmen. Een warm bad herstelt het evenwicht.

weleda, badproducten



Heeft je kindje al haar?

Dan kan je met de Eco by Naty Babyshampoo de haartjes zachtjes wassen zonder dat het in de ogen prikt. Deze babyshampoo maakt de haartjes weer zacht en vergemakkelijkt het kammen.



5. Hoe doe je je baby in bad?

In een babybadje heb je maar een klein laagje warm water nodig om je baby lekker te laten badderen. Die eerste badsessies hoeven echt geen uren te duren. Maximaal tien minuten is lang genoeg. Het water koelt ook snel af. 

Tijdens het wassen is het belangrijk dat je je baby met één hand stevig vasthoudt terwijl je met de andere hand je baby voorzichtig wast. Je laat het hoofdje van je baby voorzichtig rusten op je pols, terwijl je met je duim en wijsvinger de arm van je baby vasthoudt. Op die manier kan je kindje niet wegglijden. Don't worry, die eerste keer is voor iedereen ontzettend spannend maar na een tijdje voelt dit heel natuurlijk en hoef je hier niet meer zo over na te denken.

weleda, badproducten



Ook als je baby ouder is en al zelf kan zitten, is het belangrijk om hem altijd met minstens één hand vast te houden. De bodem van het badje is glad en je wil niet dat je kindje uitglijdt.

Tot slot is het héél belangrijk om je kindje nooit alleen te laten, zelf niet voor een paar seconden. 
Als je toch echt iets moet doen wanneer je kleintje in bad zit, wikkel hem dan in een badcapebadjas of hydrofiele doek en neem hem met je mee!



Badtijd wordt een groot feest! >