Waarom is iedereen fan van open-ended play?

17.11.2022

Je hoort het overal: open-ended play. Is het een mode trend? Misschien. Maar het is vooral een heerlijke manier van spelen, zonder regels, met eindeloos veel mogelijkheden en speelplezier: wat is open-ended play? Bij DE KLEINE ZEBRA al heel lang fan zijn deze manier van spelen en uiteraard het bijhorend open-ended speelgoed. Hoog tijd dus om jullie te vertellen waarom.Wat betekent open-ended play nu precies?Spelen met een open einde is briljant. De open-ended play filosofie laat kinderen spelen in de puurste vorm, er is geen goed of fout. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en spelen is hun manier om de wereld te verkennen. Spel met een open einde kan worden omschreven als spel zonder vooraf bepaalde regels, beperkingen of vaste antwoorden. Het stimuleert experimenten, doorzettingsvermogen en houdt kinderen vaak uren bezig. Omdat er geen vaste resultaten zijn, zijn er ook geen do's of don'ts. Kinderen hebben genoeg aan hun verbeelding en aangeboren creativiteit.open einde speelgoed open-ended play de kleine zebraOpen-end betekent: er is geen vooraf bepaald doel, er zijn geen regels of handleiding om te volgen. Je kind heeft genoeg aan zijn eigen fantasie en mag deze met open-ended speelgoed helemaal de vrije loop laten en onbeperkt experimenteren. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit en ontwikkeling van je mini, het is ook nog eens heel duurzaam!

Vaak is het speelgoed (hand)gemaakt van natuurlijke materialen, speelgoed dat mooie staat in je speelgoedkamer en tegen een stootje kan. Open-ended toys kan ook perfect kan worden doorgegeven aan familie, vrienden of de volgende generatie speelvogels.Children need food and water to survive.
To live, they need love and to be able to play.
Goed voor de ontwikkeling en creativiteit
Naast leuk is open-ended speelgoed ook leerzaam. Waarom is spelen met een open einde belangrijk in de ontwikkeling van een kind? Alles is gewoon leuker als je zelf de leiding kan nemen, kinderen leren op deze manier zelf keuzes maken en worden er creatiever van.

Laat ze maar lekker experimenteren, er zijn geen grenzen. Bovendien kan je open-ended speelgoed perfect onderling combineren (nog een voordeel van het feit dat er geen regels zijn. Elk speelmoment zorgt voor een andere invulling van het speelgoed, of elk kind speelt er anders mee en dat is dit okay!Speelse momenten zonder sociale vergelijkingNo pressure, ook daar staat speelgoed met een open einde voor. Laat je kind(eren) de leiding nemen. Het is geen open einde als jij de leiding neemt of doelen stelt! Ze moeten al zoveel regels kennen en volgen. Maar bij open-ended play is er geen vergelijking. Tegenwoordig worden kinderen al genoeg met elkaar vergeleken.

Daarom is het van essentieel belang je kind te leren deze neiging om zichzelf te vergelijken zo goed mogelijk te beheersen. En vooral, om hen speelse momenten te bieden waarin fouten niet bestaan... en dus niet meetellen!Dit is het favoriete open-ended speelgoed van De Kleine Zebra:Valt het op dat wij grote fan zijn fan open-ended toys? We hebben onze favoriete merken en open end favorieten op een rijtje gezet zodat kinderen zelf op ontdekking kunnen gaan met als enige leidraad hun eigen verbeelding! Kijk je even mee?

1/ Verken je eigen lichaam en de omgeving met WOBBEL

Door je kind te laten doen wat het wil met een spel, krijgt het de kans zijn fantasie te verkennen en een onuitputtelijk reservoir aan inventiviteit te ontdekken. Want ja: kinderen hebben vanaf hun geboorte een veel groter verbeeldingsvermogen dan mama en papa.

Als volwassenen naar een Wobbel schommelbord kijken zien ze enkel een gebogen plank. En volgt al snel de vraag: wat moet je daarmee doen? In de handen van een kind daarentegen kan een Wobbel alles zijn wat het wil: een schommel, een brug, een paard, een deel van een parcours of een tafeltje, een helling om auto's af te laten rijden of ...wobbel open-ended play de kleine zebra2/ MinMin Kopenhagen: what's not to love?

Naast het ontwikkelen van de creativiteit van je kind is vrij spel ook een goede manier om het zelfvertrouwen te boosten.
Om zelfvertrouwen te kweken is het belangrijk dat je je competent voelt in wat je doet en dat je voldoening voelt bij het spelen. Met vrij spel is het onmogelijk je een verliezer te voelen... omdat er geen regels zijn, fouten zijn onmogelijk!

Het nieuwe merk MIN MIN COPENHAGEN heeft niet alleen open-end speelgoed in hun collectie maar ook open-end muurdecoratie. De verschillende houten vormen kan je volgens je eigen voorkeur combineren en zelf na verloop van tijd aanpassen dankzij de bijgeleverde magneetstrips.minmin copenhagen open-ended play de kleine zebra3/ Neutrale speelblokken van PLAN TOYS


Begin je nog maar pas aan een speelgoed collectie of heb je al een hele hoop, deze mag niet ontbreken: houten blokken. Een klassieker en toch helemaal van het moment.

Blokken zijn bijzonder goede hulpmiddelen omdat de kinderen er alles mee kunnen maken. Ze ondersteunen kinderen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, communicatie en taal, wiskundige woordenschat en zijn een bron van creativiteit, verbeelding en verkenning. Bouwstenen kunnen makkelijk in alle onderdelen van het spel worden verwerkt, ook met water, zand en rollenspelletjes.

Het duurzame speelgoedmerk PLANTOYS heeft prachtige blokkensets in neutrale kleuren of puur blank hout. Ze kunnen dienst doen als de basis van een hoge toren maar evengoed kunnen het opstakels zijn, maak je er een patroon mee of ... jouw mini kiest.plantoys open ended blockplantoys open ended block4/ Ballen hoeven niet enkel te rollen

Ben je op zoek naar open speelactiviteiten voor baby's, dan is een zachte bal een goed begin. Baby's kunnen een tactiele speelbal makkelijk grijpen, rollen en kauwen. Als er een belletje of rammelaar in zit, is het een geweldige manier om de luistervaardigheid te stimuleren.Naarmate ze ouder worden, kunnen ballen worden gebruikt voor eenvoudige gooi- en vangspelletjes. Ballen zijn ook ideaal voor peuters die met hun groeiende kracht en coördinatie willen schoppen, dribbelen en jagen.

Houten ballen brengen beweging en opwinding in het anders statische blokkenspel. Maak zelf knikkerbanen of combineer ze met stapelspeelgoed om een handgerolde versie van croquet of bowling te spelen. Zoveel mogelijkheden rollen uit dit klassiek rond speelgoed.speelballen babybal open-ended play de kleine zebra5/ Kapla: kabouterplankjes die de start zijn van heerlijk vrij spel

Eén van de oudste open-ended toys in onze shop is KAPLA! Deze kleine, minimalistische houten plankjes veroveren moeiteloos het hart van elke speelvogel. En wij snappen waarom!

Je kan ermee maken wat je maar wil, ook ideaal speelgoed om de principes van evenwicht en basisconstructie te ontdekken, mooie composities uit te werken, van een eenvoudige domino tot een indrukwekkende toren tot aan het plafond, en deze houten blokjes kan je eindeloos te hergebruiken.kapla open-ended play de kleine zebra

6/ Arts & Crafts

Of je nu tekent, schildert of knipt en plakt, de resultaten zijn elke keer anders. Wat kan er meer open zijn? Check onze creatieve hoek op de website met kleurpotloden, schilderset, pennen, papier ... Een fijne activiteit op zondag, om samen te doen met een groot blad en je kinds instructies te volgen. Er zit een kleine Piscasso in elk kind, je moet het er enkel nog uithalen.arts & crafts open-ended play de kleine zebra7/ Regenbogen geven open ended play een magisch kantje

Verschillende merken in onze shop waaronder PETIT MONKEY en DËNA hebben stapelregenbogen in hun collectie. Die kan je kind op verschillende manieren stapelen, neerleggen en er de meest waanzinnige constructies mee bouwen. Het zachte materiaal is slijtvast, kan tegen en stootje én is makkelijk proper te maken. Zelfs de allerkleinsten regenboogfans mogen ermee gooien zonder dat het stuk kan.

Omdat het een ongestructureerd stuk speelgoed is, zijn kinderen niet beperkt tot slechts één manier waarop het speelgoed kan worden gebruikt, waardoor er oneindig veel speelmogelijkheden zijn. De gebruiksmogelijkheden hangen af van de plaats, de context en de individuele behoeften van elk kind.

En geraak je toch uitgespeeld dan is deze rainbow een wondermooi stukje decoratie voor de kinderkamer. Het kan zelf mee naar de keuken en gebruikt worden als bakvorm: hoe cool is dat?dena regenbogen open-ended play de kleine zebra
Bij De Kleine Zebra staan we volledig achter deze manier van spelen en willen we dat elk kind zichtzelf kan zijn, zich kan ontplooien tot een krachtig en gelukkig mini mensje. Alles kan, ongeremd, speel en laat ze lekker kind zijn!

We hopen dat dit kleine overzicht van de voordelen van open-ended play je zin geeft om het in je dagelijkse leven te introduceren ;-)Alles voor open-ended play >Te ontdekken